A Mészáros és Mészáros meghódítja Európát

Legnagyobb cégének logója díszítheti a milliárdos eszéki futballcsapatának mezét az együttes nemzetközi mérkőzésein.

Jandó Zoltán
2017. 07. 06. 9:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag Mészáros Lőrinc egyik legnagyobb cégének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek a logója díszítheti a milliárdos eszéki futballcsapatának mezét az együttes nemzetközi mérkőzésein. Az Orbán Viktorral szoros barátságot ápoló felcsúti polgármester horvátországi focicsapata múlt héten büszkén jelentette be, hogy új támogatót szerzett: az élelmiszeripar területén ténykedő helyi Zito csoport Dobro márkáját akarja népszerűsíteni a klub révén. Az eseményen bemutatott új mezen ott is virít a felirat közvetlenül a Felcsútról már jól ismerhető, a Mészáros és Mészáros Kft.-t jelképező M betű fölött. Ezt a szerelést azonban csak a hazai bajnokságban viseli majd az NK Osijek, a horvátországi együttes külföldi meccsein csak az M betű marad a mezen. Az Eszék ugyanis idén – öt év szünet után – az Európa-ligában indulhat, de az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályai szerint az általuk szervezett nemzetközi klubkupákban minden csapatnak csak egy mezszponzora lehet. Eszéken pedig úgy határoztak, hogy ez a Mészáros és Mészáros Kft. lesz.

A cég logójával először a magyarokról minden bizonnyal amúgy is kellemes emlékeket őrző andorrai futballszurkolók ismerkedhettek meg, az Osijeket ugyanis a Felcsútnál alig kétszer nagyobb Santa Coloma nevű ottani falu csapatával sorsolták össze.

Mészáros Lőrinc futballcsapata azonban minden bizonnyal más országba is elviheti még a tulajdonos nevét viselő cég hírét: bár a második mérkőzést csak csütörtök este játssza az Eszék, az első meccsen idegenben két góllal diadalmaskodtak.

Azért meglepő a mezszponzorválasztás, mert a felcsúti polgármester építőipari cége eddig nem igazán próbálkozott a külpiacokon, beérte az itthoni – nem kis részben állami – megbízásokkal. A társaság csak az elmúlt évben közel 50 milliárd forintos árbevételt ért el, de ebből a hatalmas összegből egyetlen fillér sem érkezett a határokon túlról.

Érdeklődtünk a cégnél, változhat-e ez a jövőben, lehet-e annak a jele a nemzetközi mezszponzoráció, hogy a Mészáros és Mészáros Kft. meghódítaná a külpiacokat is – lapzártánkig azonban nem érkezett válasz. Mindenesetre sok szükségük valószínűleg nincs a határokon túli terjeszkedésre, hiszen itthon továbbra is nagy sikerrel gyűjtik be az állami megrendeléseket. A társaság csak az idei első fél évben több mint 10 milliárd forint megbízást nyert el közbeszerzéseken (igaz, mindet konzorciumban), de bedolgozhatnak alvállalkozóként a felcsúti polgármester másik építőipari cégének, az R-Kord Kft.-nek is, a Püspökladány–Ebes közötti vasúti szakasz 74,9 milliárd forintos felújítása során.

Ha nem tervez nemzetközi terjeszkedést a felcsúti polgármester vállalkozása, akkor csak az lehet a magyarázat, hogy Mészároséknak annyi pénzük van az Eszék fenntartására, ami mellett egyáltalán nincs szükségük külső forrásokra. Egy nemzetközi kupában szereplő csapat meze ugyanis sok – külpiacon ténykedő vagy oda készülő – cég számára kifejezetten értékes kommunikációs felület, amit eldobni üzleti szempontból irracionális döntés.

Az NK Osijek egyébként szinte biztosan nem gazdálkodik jelentősen több pénzből, mint amennyit itthon a vagyonosabb együttesek költhetnek. Tavaly Ivan Mestrovic, a csapat elnöke és Mészáros Lőrinc tulajdonostársa több esetben is 5,5 millió eurós (1,7 milliárd forint) büdzsét emlegetett, ami alig fele a Fehérvár vagy éppen a Ferencváros jelenlegi költségvetésének, és nagyjából egyenértékű az MTK-éval. Ugyanakkor a pénznek szinte biztosan elég jelentős része érkezik a magyar milliárdostól. A felcsúti polgármester amikor tavaly februárban megvásárolta a csapatot, azt ígérte, hogy a következő öt idényben összesen 13 millió eurót (négymilliárd forint) fektet a klubba. Méghozzá úgy, hogy a hárommilliós adósságállomány átvállalása mellett évi kétmillió eurós büdzsét is biztosít. Valószínűleg ezt a vállalását be is tartotta, legalábbis Mestrovic az év elején azt nyilatkozta: az új tulajdonosok tíz hónap alatt 30 millió kunát (1,22 milliárd forint) öltek bele az eszéki együttesbe. Ebben – és az öt évre vállalt működési támogatásban – nincsenek benne a beruházások, pedig azokból is lesz szép számmal. Amint a Magyar Nemzet korábban már beszámolt róla, hamarosan indul a csapat utánpótlás-nevelő akadémiájának építése, de két új stadiont is terveznek a Dráva menti városba.

Hogy a felcsúti polgármester milyen formában öntötte a pénzt az NK Osijekbe, nem teljesen egyértelmű, de nagyon valószínű, hogy a dotáció egy részét hirdetési díjnak minősítették a Mészáros és Mészáros Kft.-nél. Legalábbis a cég – annak ellenére, hogy tavaly a bevétele megfeleződött – jóval többet költött 2016-ban ilyen címen, mint korábban. Míg 2015-ben csak 180 milliót szántak reklámokra, az előző üzleti évben már közel 450-et.

Nem a Mészáros és Mészáros az egyetlen magyar építőipari mezszponzora az eszéki labdarúgócsapatnak. Ahogy korábban már többen beszámoltak róla, az együttest a hazai közbeszerzéseken szintén kiemelkedően jól teljesítő Duna Aszfalt Kft. is támogatja. Utóbbi, mint ismeretes, Mészáros Lőrinc állandó üzlettársának és barátjának, Szíjj Lászlónak a cége, s legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy megvette a veszprémi kézilabdacsapatot. A társaság logója – igaz, csak a horvátországi meccsekre – szintén felkerült az Osijek mezére. Érdeklődtünk a Duna Aszfaltnál is, terveznek-e külföldi terjeszkedést, de válasz tőlük sem érkezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.