A Soros-plakátok visszavonását kéri a Mazsihisz elnöke

Bár a kampány nem direktben antiszemita, de alkalmas arra, hogy antiszemita indulatokat keltsen.

MN
2017. 07. 06. 10:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sorosozó kampány leállítását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől levélben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke. A szervezet által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint Heisler András arról ír: a Mazsihisz az első pillanattól kezdve felhívta a figyelmet arra, hogy a „sorosozás” komoly kockázatokat hordoz.

A Soros György magyar származású milliárdos fényképével megjelenő plakátkampány ugyan nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen – fogalmazott Heisler, aki szerint „az elmúlt napok bizonyították, hogy a félelmünk nem volt alaptalan”. Azt írta, Budapest és néhány nagyváros utcáin „Magyarország történetének sötét időszakait idéző feliratok jelentek meg” a kihelyezett plakátokon.

„Közösségünk képviseletében és magyar honfitársaként arra kérem önt és kormányát, hogy intézkedjenek a kampány azonnali leállításáról, vonják vissza utcáinkról és tereinkről a plakátokat” – fordul levelében Orbán Viktorhoz a Mazsihisz-elnök, aki szerint a választott vezetőknek történelmi felelősségük, hogy ne engedjék elhatalmasodni a gyűlöletet, ne fordítsák egymással szembe a magyar embereket.

Heisler hétfőn még diplomatikusan nyilatkozott a HVG.hu-nak, és azt hangsúlyozta, hogy bár a plakátkampány újra rossz emlékeket ébreszt a hazai zsidóság körében, „ez független a kampány megalkotóinak szándékától”. Kijelentette azt is, hogy közössége mindenfajta gyűlöletbeszéd ellen kifejezi rosszallását – hiszen a történelem és maga a zsidó vallás is erre tanítja évezredek óta a generációkat.

A „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” felkiáltású kampány többeket arra sarkallt, hogy igen kemény szavakkal adjanak hangot véleményüknek. Török Gábor politológus például egy Facebook-bejegyzésben utalt arra, hogy Orwell regénye, az 1984 jut eszébe a kormány legújabb plakátkampányáról. Ott egy bizonyos Goldstein volt „a parancsnoka annak a hatalmas árnyékhadseregnek, az összeesküvők földalatti hálózatának, amely az állam megdöntésére tört ”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.