A vízi csúszdák, mászókák közel felénél talált hibákat a fogyasztóvédelem

Több mint 500 vízi élményjátékot vizsgált meg a hatóság, az eszközök 43 százalékánál akadtak gondok.

MN
2017. 07. 27. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strandokat, élményfürdőket vizsgáltak júniusban a fogyasztóvédelmi hatóság szakemberei, hogy kiderüljön, szabályosan üzemeltetik-e a csúszdákat, vízi ugrálóvárakat és más játékokat.

A megyeszékhely szerinti járási hivatalok összesen 136 helyszínen 553 csúszdát, vízi ugrálóvárat és élményjátékot ellenőriztek, az átfogó vizsgálat eredményét most hozta nyilvánosságra a fejlesztési tárca. Mint kiderült, a tesztelt eszközök 43 százalékánál állapítottak meg kisebb-nagyobb hiányosságokat, tehát csaknem az eszközök fele nem felelt meg mindenben az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak.

Négy helyszínen 16 eszköz – csúszda, vízbe telepített mászóka-csúszdarendszer és kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz – működtetését megtiltották a megfelelőségi tanúsítvány beszerzéséig, a terhelhetőség feltüntetéséig vagy a kezelő személy megfelelő oktatásának igazolásáig. Három helyszínen már pótolták a hiányosságokat. A berendezések így – az érvényes megfelelőségi tanúsítvánnyal még nem rendelkező kilenc, kisgyermekeknek szánt, kézi hajtású, lapátkerekes vízi eszköz kivételével – újra működnek.

Ahol hibát talált, a fogyasztóvédelmi hatóság javításra és a munka dokumentálására kötelezte az üzemeltetőket; előírta azt is, hogy az adott vízi játék adatait jól látható helyen tüntessék fel – olvasható a minisztériumi közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.