A zuhogó esőben pár százan tüntettek az etikus hackerért a BKK irodaháza előtt

A pocsék idő miatt a részvételüket ígérő tiltakozók többsége otthon ragadt a mátrixban.

Koncz Tamás
2017. 07. 24. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakadó esőben eleinte többtucatnyian, később már több százan álltak a BKK Rumbach Sebestyén utcai székháza előtt, hogy együtt tiltakozzanak az online bérletrendszert kijátszó 18 éves fiú meghurcolása miatt.

Az 50 forintért online havibérletet vásároló, a biztonsági rést bejelentő, cserébe pedig feljelentett fiatal ügyéről mi is többször írtunk. A BKK és a T-Systems első, nyers reakciója országos felháborodást váltott ki, ez vezetett aztán a BKK Botrány – Mátrix tüntetés néven a Facebookon szervezett tüntetéshez is.

A csekély összegre utalt az egyik demonstráló azon gesztusa is, aki egy hanyag mozdulattal egy gyűrött bérletet és egy ötvenforintost dobott a BKK-székház ajtaja elé. Az épületre egyébként a tüntetők kiragasztottak egy kartonlapot, rajta „Nem tetszik a rendszergazda” felirattal.

Az eseményre több mint 1700-an biztos résztvevőként jelentkeztek – a pocsék idő azonban sokak kedvét elvehette a demokratikus ellenállástól, és tudósítóink szerint a jelenlévők is meglehetősen tanácstalannak tűntek, amit csak fokozott, hogy a felszólalók (a Mátrix főhősére, Neóra utalva) napszemüvegben léptek színpadra. Nem segítették a kommunikációt és a párbeszédet a folyamatosan gerjedő mikrofonok sem. 

Pedig a demonstráció tétje meglehetősen nagy lenne: a programot bejelentő Occupy Oktogon szerint az etikus hacker meghurcolása jellemzi az ország általános helyzetét – és az orbáni Mátrixot, amiben mindannyian kábán élünk. A beszédek témája éppen ezért a Mátrix legyőzése volt, és a felszólalók is tippeket, ötleteket kértek a közönségtől, hogy szerintük miképp lehetne kitörni a populista rendszerből.

A közös ötletelés jegyében a szervezők átadták a mikrofont a tiltakozóknak – hátha közülük kerül ki majd az új Neo, aki átszakítja a populista illúziók fátylát. Ennek keretében felszólalt egy fiatalember, aki elmondása szerint azért jött haza Angliából, mert egy élhető Magyarországot szeretne, ahol lehet boldogulni, és ez szerinte struccpolitikával nem fog menni. Beszédét azzal zárta, hogy ő a Duna-parton szeretne sörözni, nem a Temze-parton. Beszélt egy informatikai szakértő is, aki szerint ironikus, hogy egy olyan informatikai rendszer kudarcát látjuk most, ami a szakmai protokoll szerint 27 éve elavultnak számít.

A tüntetők egy csoportja leült a földre és a bázisdemokratikus kommunikáció kézjeleit kezdték gyakorolni. Tudósítóink szerint hiába, ekkor hagyta el a legtöbb demonstráló a helyszínt.   

A programot sok rendőr biztosította, és a mátrixos hangulati elemként kamerás kocsik is figyelték a tüntetőket. A tüntetésen megjelent az MSZP-s Lendvai Ildikó, Csárdi Antal, a Fővárosi Közgyűlés LMP-s tagja.

Eljött az NAV-ot megtisztítani próbáló volt adóellenőr, a zöld dossziés Horváth András is, aki a 18 éves hackerfiúhoz hasonlóan szintén gyanúsított lett, amikor megpróbált több, gyanúsnak tartott ügyet nyilvánosságra hozni – és az ő esetében is „információs rendszer vagy adat megsértésének gyanújával” indult nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.