Ádernek összejön a kézfogás Trumppal

Orbánnak eddig nem sikerült a négyszemközti találkozó, az államfőnek is csak egy konferencián.

MN
2017. 07. 06. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön, a Lengyelországban rendezett, Három Tenger Kezdeményezés nevű nemzetközi konferencián találkozik Áder János köztársasági elnök Donald Trump amerikai elnökkel – írja a Híradó.hu. A találkozón Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia vesz részt. A Három Tenger Kezdeményezés a közös infrastrukturális – közlekedési és energetikai – fejlesztésekre helyezte a hangsúlyt a Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger térségében.

Donald Trumpnak ez az első jelentős politikai fellépése Európában. Szimbolikus, hogy erre Lengyelországot választották, amely fontos szövetségese az Egyesült Államoknak, már csak azért is, mert Varsó aggodalommal tekint Oroszország befolyásának növekedésére. A várakozások szerint az amerikai elnök beszéde a biztonságpolitikáról, Európáról és a lengyel–amerikai kapcsolatokról szól majd.

A magyar kormány már Trump beiktatása óta szeretné elérni, hogy az elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt, a korábbi washingtoni nagykövetet is azért hívták vissza, mert ez nem jött össze. Annak ellenére sem, hogy Orbán az európai vezetők közül elsőként jelezte még a választási kampány idején, hogy Trump megválasztását tartaná kívánatosnak. A magyar diplomáciai kudarca még látványosabbá vált, amikor Trump elsőként a térségből Klaus Johannis román államfőt fogadta a Fehér Házban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.