Azt javasolja a Magyarországra utazóknak az amerikai Járványkezelési és -megelőzési Központok (CDC), hogy ne igyanak a csapvízből – írja a Világgazdaság. A lap által ismertetett friss jelentés szerint Európa több országában, hazánk mellett Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában sem ajánlott a csapvízből inni. Azt kérik, hogy a térségbe utazók csak gyárilag lezárt palackban vagy dobozban lévő italt igyanak, a víz csak akkor biztonságos, ha azt felforralták vagy vegyileg kezelték.
A Világgazdaság több hivatalnál is érdeklődött a hazai vízkészlet minőségét illetően. A válaszokból kiderült, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet vízhigiénés osztályát a CDC nem kereste meg, legfeljebb az Európai Unió honlapjáról tájékozódhattak. Az összefoglaló adatok az EU-nak küldött országjelentések alapján nyilvánosan elérhetők, ebből viszont nem lehet arra következtetni, hogy Magyarországon az ivóvíz ne lenne fogyasztható.
A Magyar Víziközmű Szövetség a honlapján azt írja, a Magyarországon szolgáltatott ivóvíz kiválóan megfelel az Európai Unió előírásainak, minőségét tekintve pedig kiemelkedő. Hozzáteszik: hazánkban a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap kérdéseire válaszolva azt írta, hogy mikrobiológiai szempontból a víz minden magyarországi településen fogyasztható. Kémiai szempontból korábban elsősorban a geológiai eredetű arzén okozott az ország egyes területein problémát.
A Világgazdaság megjegyzi, hogy nemzetközi összehasonlításban hazánkban az ivóvíz minősége mikrobiológiai szempontból az európai középmezőnyhöz tartozik, itt a cél a százszázalékos megfelelés. Ugyanakkor Magyarországon a víz arzén- és ammóniumtartalma a vizsgált tagállamokhoz képest kedvezőtlenebb képet mutat.