Az izraeli nagykövet is a Soros-plakátok visszavonását kéri

Yossi Amrani szerint a kampány „szomorú emlékeket idéz fel”, illetve „gyűlöletet és félelmet szít”.

MN
2017. 07. 08. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti izraeli nagykövet is arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a Soros György fényképével közzétett plakátkampányt. Yossi Amrani a nagykövetség Facebook-oldalán közzétett, magyar és angol nyelvű közleményben azt írta: a Soros elleni kampány ugyan egy bizonyos személy politikai bírálatára épül, de ezen túlmenően „szomorú emlékeket idéz fel”, illetve „gyűlöletet és félelmet szít”. A nagykövetség arra szólítja fel az illetékeseket, hogy „vessenek véget ennek az ördögi körnek”.

Korábban Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke is a sorosozó kampány leállítását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől. A nyílt levélben Heisler azt írta: a milliárdos fényképével megjelenő plakátkampány ugyan nem nyíltan antiszemita, de ettől még nagyon is alkalmas arra, hogy kontrollálatlan, többek között antiszemita indulatokat keltsen. Ennek bizonyítékaként „Magyarország történetének sötét időszakait idéző feliratok jelentek meg” a kihelyezett plakátokon.

Orbán Viktor erre úgy reagált: ők a Soros által támogatott illegális migráció ellen küzdenek. Márpedig ezzel – fogalmazott a kormányfő – az intolerancia kultúráját és a növekvő antiszemitizmust importálják Európába. „Az illegális migráció ellen folytatott küzdelmünkért sem köszönetet, sem elismerést nem várok, de az Önök közösségétől egy kis segítség azért jól jönne” – írta a miniszterelnök.

Reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) is az izraeli nagykövetnek a Soros Györgyöt ábrázoló kampányt ért bírálatára. A külügyi tárca leszögezte: Soros György le akarja bontani a határt védő kerítést, az általa finanszírozott NGO-k segítségével illegális migránsok százezreit akarja betelepíteni Európába és Magyarországra. Hozzátették: ezek az illegális bevándorlók nem ritkán antiszemita nézeteikkel veszélyt jelentenek az európai és a magyar zsidó közösségre. Magyarország kormánya ezért minden eszközzel fel fog lépni a magyar polgárok biztonságát veszélyeztető pénzügyi spekuláns és az illegális migrációt elősegítő szervezetei ellen – írták közleményükben.

A „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” felkiáltású kampány többeket arra sarkallt, hogy igen kemény szavakkal adjanak hangot véleményüknek. Török Gábor politológus például egy Facebook-bejegyzésben utalt arra, hogy Orwell regénye, az 1984 jut eszébe a kormány legújabb plakátkampányáról. Ott egy bizonyos Goldstein volt „a parancsnoka annak a hatalmas árnyékhadseregnek, az összeesküvők földalatti hálózatának, amely az állam megdöntésére tört ”

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.