Bocsánatot kért az Orbán Viktort kifütyülő nőt lerántó fotós

„Elnézést kérek, nem így kellett volna eljárnom!” – írta Facebook-oldalán.

MN
2017. 07. 23. 6:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Facebook-oldalán kért bocsánatot az a fotós, aki Tusványoson a hajánál fogva földre rántotta az Orbán Viktort kifütyülő fiatal nőt – írja a Hír TV. Az esküvői fotózással foglalkozó Borbáth Áron a közösségi oldalon tegnap késő este azt írta: „Ami ma történt, tudom, elfogadhatatlan! Elnézést kérek, nem így kellett volna eljárnom!”

Mi is megírtuk, hogy egy nő sípolni kezdett Orbán Viktor szombati tusnádfürdői előadása közben. A Hír TV beszámolója szerint a nőt a tömeg szélére kísérték, ahol azonban ismét belefújt a sípba. Válaszul itt már nem csak kíséretet kapott. Az egyik felvételen az is látszik, ahogy egy nő megüti, majd a férfi a hajánál fogva a földre rántja.

Kósa Lajos tusnádfürdői sajtótájékoztatóján provokációnak nevezte a fütyülést, és köszönetet mondott azért, hogy a rendezők a sípolót „kimentették a tömegből”. Úgy véli, a provokáció veszélyes, mert erőszakot szülhet. „A provokációt és az erőszakot is elítéljük” – jelentette ki. Hozzátette: sportmérkőzéseken is provokációnak minősül, ha valaki az egyik csapat mezében jelenik meg a másik csapat szurkolótáborában. Ilyenkor a provokátort a biztonsága érdekében kell kimenteni az ellenséges közegből. Hozzátette: „a teljesen véletlenül ott tartózkodó újságírók dokumentálták, hogy mi következett be, úgyhogy ezt mindenki saját szemével láthatja”.

A kormányközeli Figyelő újságírója már pénteken megelőlegezte, mire számíthatnak azok, akik Tusványoson Orbán Viktor kifütyülésére készülnek. Azt írta, hogy a tiltakozók készüljenek a legrosszabbra, mert az a jobbik eset, ha csak megütik őket, a székelyek ugyanis nem szoktak viccelni, ha a magyarság és kormányfője ellen szervezkedik valaki – tette hozzá a lap publicistája.

Orbán Viktor előadásáról itt olvashat.

Az ügyben feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen Tényi István. A Fidesz egykori tagja azt mondta: az elkövetők állampolgárságától függően előfordulhat, hogy csak a legfőbb ügyész tud eljárni az ügyben. Tényi szerint a felvételek alapján akár a garázdaság minősített esetéről is szó lehet.

„Valóban speciális a kérdés, hogy vajon melyik ügyészség, melyik magyarországi szerv indíthat eljárást, én jobb híján a Fővárosi Főügyészséghez fordultam. A bejelentést garázdaság vétség gyanújával tettem, de ez sem teljesen helytálló, hiszen a felvételek alapján látható, hogy nem egy ember követte el ezt a cselekményt, hanem mondjuk úgy, csoportosan, és hogyha csoportosan követték el az eseményt, akkor a garázdaságnak a minősített esete fordulhat elő, az pedig már garázdaság bűntettét jelenti” – vázolta a feljelentéseiről ismert egykori fideszes.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán tett közzé egy bejegyzést az esettel kapcsolatban. Azt írta, a közönség sorai között Orbán Viktor beszéde alatt füttyögve tiltakozott egy lány, és „az ott álló viktoriánus nyugdíjasokon eluralkodott a lincshangulat”.

„Minden tiszteletem a szüleink és a nagyszüleink generációjáé. Az én szüleim is nyugdíjasok. Nehéz dolgokat kellett átélniük, és megérdemelnék a nyugodt és tisztes időskort. Ehelyett viszont az aljas orbánizmus játékszereivé váltak” – fogalmazott.

„Hová tart ez az ország? Nézzünk már körül egy pillanatra, párthovatartozástól függetlenül! Itt nem a fiatalok radikalizálódnak, mint máshol a világban. Nem! A magyar fiatalok elmenekülnek innen. Az itthon maradt szüleik, nagyszüleik pedig egymást eszik keserű lélekkel, a megegyezés és a közös országépítés reménytelenségével” – írta Vona Gábor.

Az Együtt elnökségi tagja, Spät Judit közleményben szolidaritását fejezi ki. Azt írta, tiltakozik amiatt, hogy az Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét kifütyülő fiatal nőt „agresszív módon, a hajánál fogva rángatva földre teperték, majd pedig kicsavart karral kényszerítette egy biztonsági ember a rendezvény elhagyására. A bátor fiatal csak politikai véleménynyilvánítási jogával élt, ezért akarata ellenére történő kivezetése jogszerűtlen volt” – fogalmazott.

„Kérdés, hogy a Romániában megtartott rendezvény biztosításában és a konkrét jogszerűtlen cselekményben milyen szerepet játszottak a magyar Belügyminisztérium alá tartozó szervezetek, és ha szerepük volt, akkor milyen következménye lesz az inzultusnak. Ennek tisztázása érdekében az Együtt Pintér Sándor belügyminiszterhez fordul” – fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Facebook-oldalán azt írta, nem nőket kell verni, amikor fáj az igazság, hanem felébredni: szembenézni azzal, hogy mivé lett ez az ország az Orbán-kormány alatt. „Orbánnak még mindig viszket a tenyere? Még mindig nem volt elég az uszításból, a polgárháborús hangulatból? Tegnap azt mondta, hogy »ha a világ bármely sarkában rálépnek egy magyar lábára, akkor Budapesten egy vörös lámpának ki kell gyulladnia«. Tegnap annak a fiatal magyar lánynak nem a lábára léptek, hanem a hajánál fogva rántották a földre. Kigyulladt az a lámpa?” – tette fel a kérdést.

Az MSZP közleményben közölte: míg Orbán Viktor a magyarok védelméről beszélt a tusványosi színpadon, szimpatizánsai a szeme láttára majdnem meglincseltek egy nőt: magyarok vertek magyart a véleménye miatt. „Orbán a folyamatos ellenségkereséssel, gyűlöletkeltéssel egyre erőszakosabbá hergeli híveit. A Nemzeti Választási Iroda és a Városliget után a fideszes agresszió már nem ismer határokat: idős és fiatal fideszes férfiak rángattak egy székely nőt” – írták, hozzátéve, a Fidesz most nem kopaszokkal végeztette el a piszkos munkát, saját hívei váltak lincselő hordává.

Az LMP még szombaton Facebook-oldalán azt írta az ügyben, szerintük „tűrhetetlen, hogy az Orbán-zsoldosok korlátozni próbálják a véleménynyilvánítás szabadságát”, ezért jogsegélyt ajánlanak fel a bántalmazottnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.