Bombafenyegetés miatt órákon át álltak a nemzetközi vonatok

Egy telefonáló azt mondta, bomba van a szerelvényeken. Jelentős késések vannak.

MN
2017. 07. 19. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hatósági intézkedés miatt” megállítottak nemzetközi vonatokat szerte az országban, miután egy ismeretlen – hangja alapján – férfi bejelentést tett szerdán a rendőrségen arról, hogy a magyarországi vasúthálózaton közlekedő nemzetközi vonatokon bombát helyeztek el, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

A MÁV közleménye megerősítette a hírt, eszerint szerdán délelőtt fél tíztől ideiglenesen leállt a nemzetközi vonatok közlekedése rendőrségi intézkedés miatt. „Ma éjfélig a rendőrség minden belépő nemzetközi vonatot átvizsgál a határon, ezért a nemzetközi, illetve némely belföldi járat esetében is késésekre kell számítani” – írták.

A Vonatinfó szerint a szerelvények már elindultak, ám így is jelentős késések várhatók. A MÁV közleményben megerősítette, hogy délután háromnegyed egykor a rendőrség befejezte valamennyi útközben feltartóztatott nemzetközi vonat átvizsgálását, így minden járat folytathatja útját. A MÁV online járatinformációs rendszere szerint a nemzetközi gyorsvonatok 150-160 perces késéssel közlekedtek, és a vonatfordulók miatt egyes járatok jelenleg is jelentős, egy órát meghaladó késéssel közlekednek.

A rendőrség utasítására a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. a tizennyolc közlekedő nemzetközi járatot megállította. A szerelvényeket kiürítették, az utasokat biztonságos helyre kísérték, és a várakozó szerelvények átvizsgálását megkezdte a rendőrség. A bejelentést követően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A vasúti vállalat azt tanácsolta, hogy az utasok tájékozódjanak a Vonatinfó alkalmazásban vagy a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatnál. További részleteket a MÁV egyelőre nem árult el.

A Kisalföld egyik, Mosonmagyaróváron veszteglő olvasója azt írta: „Úgy tudjuk, egy névtelen betelefonáló azt mondta, az összes nemzetközi vonaton van bomba, ezért mindent át kell vizsgálni. Bizonytalan ideig nem közlekednek a vonatok.”

A Pécsi Stopnak azt írta az egyik érintett vonaton ülő olvasó, hogy háromautónyi rendőr érkezett meg a szerelvény mellé, majd két kutyával kutatták át a vonatot. Az utasok egyébként végig nyugodtak voltak, nem pánikoltak, az ellenőrzés végével pedig visszaszálltak a vonatra, amely folytathatta az útját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.