CEU-ügy: négy hónap alatt csak kétszer tárgyaltak New Yorkkal?

Mindössze egy telefonos és egy személyes egyeztetésre kerülhetett sor.

MN
2017. 07. 19. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány négy hónap alatt kétszer tárgyalt New Yorkkal a CEU ügyében – írja az Index. A portál megkeresésére Lorenz Péter, a CEU sajtóosztályáról elmondta, az intézmény nem vesz részt a tárgyalásokon. „Tudomásunk szerint két találkozóra került eddig sor, egy telefonos és egy személyes találkozóra, New Yorkban. Sajnos nem tudjuk, hogy a tárgyalások eredményeképpen mikor születhet megállapodás” – fogalmazott.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem adott tájékoztatást arról, hogy állnak Altusz Kristóf CEU-ügyi tárgyalásai, és szerintük mikorra várható megegyezés.

Megírtuk, szombaton megállapodást írt alá Szijjártó Péter James Fielder marylandi oktatási miniszterrel a helyi McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről. 

Az Index felidézi, hogy a külgazdasági és külügyminiszter akkor azt mondta: ha valaki nem politikai balhét akar kreálni, hanem meg akar állapodni, akkor az nagyon gyorsan meg is tud állapodni a magyar kormánnyal a további működésről.

Az eset jelentőségét az adja, hogy az elmúlt hónapokban nagy port kavart CEU-törvény alapján a kormányzat eredetileg csak a szövetségi állammal lett volna hajlandó tárgyalni arról, milyen feltételekkel működhet tovább amerikai akkreditációjú egyetem Magyarországon. Az Egyesült Államok külügyi minisztériuma ugyanakkor többször jelezte a kabinetnek, hogy az oktatás náluk szövetségi tagállami és helyi felelősség, így Donald Trump erről biztosan nem fog egyeztetni a magyar féllel. Egy közleményben úgy fogalmaztak: az amerikai kormánynak nincs hatásköre vagy szándéka tárgyalni Magyarországgal a Közép-európai Egyetem vagy más magyarországi egyetemek ügyéről.

Június végén New York állam kormányzója, Andrew Cuomo közleményben azt írta: eredményes tárgyalásokat folytattak a magyar kormány képviselőivel a Közép-európai Egyetem státusáról, amely egy New York államban akkreditált világszínvonalú intézmény. „Jól haladtunk az Altusz Kristóffal, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárával folytatott tárgyalásokon” – fűzte hozzá. Közleményének végén hangsúlyozta: „azt várjuk, hogy gyors megoldás születik a CEU integritásának és létfontosságú oktatási missziójának garanciáit illetően”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.