Elismerték, hogy hiány van néhány oltóanyagból

Késve érkezik meg néhány oltóanyag, de Rétvári szerint július végére normalizálódni fog a helyzet.

MN
2017. 07. 25. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúszással érkezik meg néhány oltóanyag, de július folyamán valamennyi gyermekkori védőoltáshoz szükséges oltóanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre fog állni – derült ki Rétvári Bence, a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére adott válaszából. (A pdf itt.) Az ellenzéki politikus azt firtatta, „van-e hiány a gyermekek számára kötelező bármely védőoltásból az ország valamelyik járásában”.

Az államtitkár írásbeli válaszában jelezte: a 2, 3 és 4 hónapos csecsemők, valamint a 18 hónapos gyerekek ötkomponensű oltóanyagából a legutóbbi, július 10-i kiszállítással kisebb mennyiséget tudtak elküldeni az oltóorvosoknak. Azt is megígérte, hogy még júliusban lesz újabb kiszállítás, így a hónap végére már minden oltáshoz szükséges oltóanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll majd.

Rétvári hozzátette: a védőnőnek értesítenie kell a szülőt, hogy mikor jöhet a következő védőoltás. Amint a vakcina megérkezik az orvoshoz, a védőnő azonnal egyeztetheti az oltás időpontját.

Az oltóanyagok csúszására a 444.hu egyik olvasója hívta fel július elején a figyelmet, miután három hónapos kislányát hiába vitte el a gyermekorvoshoz, az oltóanyaghiány miatt nem kapta meg gyermeke a kötelező védőoltást.

Reagált a minisztérium

„Július hónap folyamán, tehát még ebben a hónapban lesz újabb kiszállítás, amikor már a szokásoknak megfelelően ebből az oltóanyagból is a teljes mennyiség kijuttatásra kerül a kormányhivatalokon keresztül az oltóorvosok részére, így valamennyi gyermekkori védőoltáshoz szükséges oltóanyag megfelelő mennyiségben rendelkezésre fog állni” – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szerkesztőségünk részére küldött közleményből.

Megjegyzendő továbbá, hogy „Nemzetközi felmérések és kutatások, így az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) szerint is első helyen áll Magyarország a csecsemők és kiskorúak átoltottsága tekintetében Európában, gyakorlatilag minden gyermek megkapja a szükséges védőoltásokat hazánkban” – áll a levélben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.