Emberemlékezet óta nem láttak ekkora vihart Siófokon

Házakat tarolt le, autókat tett tönkre a hatalmas szél. Ám mintha a kemény vihar csak néhány utca kertjén ment volna végig.

Pintér Bence
2017. 07. 11. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerencsére nem aludt benne senki – mutat egy lakókocsi romjaira a szabadisóstói Baross Gábor utca egyik háztulajdonosa. Aztán megpaskol egy farönköt. – Ezt kivágtuk, nehogy rádőljön a házra. Ami kidőlt, arra meg kakasülőt akartam tenni, hogy lássam a tavat, de ebből már nem lesz semmi – legyint. A tűzoltók a ház jobb oldalát próbálják épp kiszabadítani az előkertből rá dőlő fa alól. A sziklakertben békésen ülő Buddhát viszont elkerülték ágak: a férfi szerint „jóban lehet Istennel”.

A Baross utca majd minden házát érte kár. A példátlanul erős vihar szokatlan irányból, délnyugat felől csapott le a Balatonra. Sokak szerint ez lehetett az oka annak, hogy az északi szélhez szokott fákat gyökerestől csavarta ki a 157 kilométer per órás szél. A 80-100 éves fák most házak tetejére dőlve, sziklakertekre borulva pihennek.

Nem egy házat láttunk, amelynek átszakította a tetejét a ledőlt fa, és olyan is akad, ahol az udvarban lévő, illetve a szomszéd házból átdőlő fák áthatolhatatlan labirintusként tornyosulnak a bejárat előtt. Az egész utcában egyetlen teljesen épen maradt épületet találtunk. 

– Bent voltunk a vízben, amikor láttuk, hogy jön a vihar. Tíz percig tartott az egész – mutat körbe az udvarán egy másik lakó, akinek az autója is egy fa alá szorult, bár nagyobb kár nem esett benne. Csak elmenni nem tudnak vele. Reggel favágókat hívtak, de a villanyvezeték leszakadása miatt nem tudtak elkezdeni dolgozni. Azóta az utca egy részét áramtalanították, de a favágóknak közben ezer másik dolguk akadt a környéken. Ez a család így most a hétfő éjjel óta dolgozó tűzoltókra és katasztrófavédőkre vár, akik módszeresen járják végig a házakat, hogy felmérjék a károkat az egész környéken. Az egyik katasztrófavédő szerint negyvenötezer címen van jelenésük. Alapvetően csak az életveszélyt okozó fákat távolítják el; a többit már a tulajdonosnak kell intéznie.

Rosszabbul járt az az idősebb úr, akinek az udvarán álló autóját telibe találta egy fa.

– Ebből kabrió lett – jegyzi meg tényszerűen egy nézelődő. A pórul járt férfi is megerősíti, hogy a vihar iránya okozta a gondot. Szerinte tíz-húsz évente előfordul, hogy egy vihar „felgyűri a kempinget” a kerítésre, de ez a mostani mindennél durvább volt. Mindenki arról beszél, hogy még az öregek sem láttak ilyen vihart a Balatonon. A part felé vezető utcán emelőkosárból vágják az egyik házra dőlt fát a tűzoltók. Nemcsak a Baross utca, de a legtöbb keresztutca is le van zárva éjszaka óta. 

Az egyetlen személyi sérülés egy kemping területén történt. A nyaralásukat éppen kedden befejező fiatal hölgy érzékletesen egy halom fára mutatva festi le, hogy milyen volt a sátorban átélni az egészet. Ott állt ugyanis a sátruk, bár ezt nehéz most elképzelni.

– Nagyon durva volt. A pasim kiment, hogy arrébb álljon az autóval, aztán vissza is jött, hogy azonnal menjek be az épületbe. Ő még segített a szomszédoknak – meséli. Eközben találta el az egyik fa a szomszéd kempingező család férfitagját, akit törött vállal és súlyos fejsérüléssel szállítottak kórházba. A fiatal pár autóját nem sokkal azelőtt szedték ki a segítők, hogy odaértünk: a tetejét rendesen megnyomorgatta a fa, és a szélvédő is betört egy kicsit.

A Baross utcán takarítják a romokat, sorra darabolják fel a kidőlt fákat. Ötven méterrel arrébb, a strandon lévő kempingben viszont azt mondják, hogy semmi komolyabb dolog nem történt, csak pár ág tört le: mintha a vihar csak a szomszédos utca házainak kertjein ment volna végig. Az élet azonban a vihartól függetlenül folyik tovább: a dolgozó tűzoltók, a fejüket fogó és portájukat takarító háztulajdonosok előtt az utcán boldog fürdőruhás családok tartanak a Balaton felé delfin alakú matracokkal és törölközőkkel felszerelkezve. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.