Erősödött a Fidesz, csökkent az MSZP tábora

A Momentum pedig stabilizálta helyzetét a Republikon Intézet közvélemény-kutatása szerint.

MN
2017. 07. 31. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június után tovább csökkent az MSZP támogatottsága, a Fidesz pedig ismét növelte szavazóinak számát – derül ki a Republikon Intézet júliusi közvélemény-kutatásából, amelyet a 24.hu közölt elsőként.

A felmérés szerint

A kisebb pártok támogatottságában nem történt érdemi változás: a Momentum erősödni ugyan nem tudott az előző hónaphoz képest, de stabilizálta helyzetét, és továbbra is megelőzi a baloldali-liberális oldal kis pártjait: az Együttet, a Párbeszédet, a Liberálisokat, és nem sokkal marad el a pártválasztók között 4-4 százalékon álló Demokratikus Koalíció és LMP mögött.

A miniszterelnök-jelöltek népszerűségét is felmérte a Republikon Intézet: arra kérték a válaszadókat, hogy három jelölt közül mondják meg, kire szavaznának, ha közvetlenül választanánk kormányfőt. Orbán Viktor és Vona Gábor mellett az egyik forgatókönyv Botkára, a másik a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjére, Karácsony Gergelyre kérdezett rá. A felmérés szerint mindkét verzióban magabiztosan (38 százalékkal) vezet Orbán, míg Vona voltaképpen ugyanúgy áll, mint Botka és Karácsony, azaz nem sikerült az egyedüli kihívó pozícióját elfoglalnia. Ugyanakkor az MSZP és a Párbeszéd jelöltje között nincs érdemi különbség: Botkát 16, Karácsonyt 14 százalék választaná.

Míg a Fidesz-kormányt akarók 97 százaléka Orbánt, a Jobbik győzelmében reménykedők 88 százaléka Vonát választaná miniszterelnökké, Botka a baloldali-liberális választók közül csak 60, Karácsony pedig 48 százalék támogatását mondhatja magáénak. Ugyanakkor Karácsony valamivel népszerűbb Botkánál a bizonytalanok között (2, illetve 5 százalék) – írja a 24.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.