Fény derülhet a multik adókedvezményére

Az NGM semmibe veszi a Kúria ítéletét – jelentette ki az LMP. A párt végrehajtást kezdeményezhet.

MN
2017. 07. 23. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három hónapja született kúriai felülvizsgálati ítélet a kormány stratégiai partnereinek nyújtott adókedvezmények ügyében, a Nemzetgazdasági Minisztérium azonban azóta sem hajlandó kiadni az adatokat. Szél Bernadett a napokban kapta írásban kézhez a kúriai ítéletet. Ha az NGM 15 napon belül sem tesz eleget a bíróság döntésének, a párt végrehajtást kezdeményez – írja közleményben az LMP.

A párt kiemelte: elfogadhatatlan, hogy ma nem lehet nyilvános adatokhoz jutni azzal kapcsolatban, hogy melyik cég mekkora támogatásban részesült adókedvezmények formájában, a kormány ugyanis adótitokra hivatkozva titkolja. Az LMP szerint az adóból elengedett forint is közpénznek minősül, ezért az alaptörvény szerint a nyilvánosság előtt kell vele elszámolni.

„Az LMP szerint felháborító, hogy a kormány semmibe vesz egy jogerős bírósági ítéletet, és inkább kedvenc multijai érdekeit védi ahelyett, hogy elszámolna az adófizetőknek a közpénzek elköltésével. Ha az NGM a következő 15 napban sem tesz eleget a bírósági ítéletnek, az LMP végrehajtást kezdeményez és büntetőfeljelentést tesz” – írták.

A közleményben felidézték: Szél Bernadett 2014 őszén fordult közérdekűadat-kéréssel az NGM-hez a stratégiai partner nagyvállalatoknak nyújtott adókedvezmények ügyében. A tárca adótitokra hivatkozva megtagadta az adatok kiadását, ezért bírósághoz fordultak. Az idén áprilisban felülvizsgálati eljárásban is jóváhagyott jogerős ítéletben az áll, hogy az adótitok nem képezheti akadályát a közpénzekre vonatkozó adatok megismerésének, a nyilvánossághoz fűződő érdek ugyanis erősebb az adótitoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.