Főigazgató: Nem befolyásolta a CT hiánya a 12 éves kislány sorsát

Meghalt egy gyermek, akit nyitott mellkassal vittek CT-re. Ofner Péter szerint minden tőlük telhetőt megtettek.

MN
2017. 07. 13. 15:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menti a menthetőt az Országos Kardiológiai Intézet (OKI), miután kiderült, hogy meghalt egy 12 éves kislány, akit nyitott mellkassal kellett átszállítani a Heim Pál Gyermekkórházba, mert az OKI-ban nincs CT. Az intézet főigazgatója szerint a meghalt kislány állapotát nem befolyásolta, hogy egy másik létesítménybe kellett őt átvinni CT-vizsgálatra.

Arra, hogy az intézményben nincs a műtétekhez szükséges képalkotó berendezés, a gyermek nagymamája hívta fel a figyelmet a Klubrádióban, majd Rétvári Bence próbálta hűteni a kedélyeket kijelentésével, miszerint nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-, MR-berendezések számát tekintve.

A statisztikai adatok a kardiológiai intézeten egyelőre nem segítenek, bár az OKI főigazgatója bizakodó, mivel a botrányt követően Balog Zoltán bejelentette, jövőre mindenképp kap CT-t az intézmény. Az emberi erőforrások minisztere azonban azt is mondta: mindenki csak azt szajkózza, melyik intézményben nincsen CT, miközben mostanra kétszer annyiban van, mint ahányban korábban volt. A 12 éves kislány nagymamája a miniszter szavait végtelenül cinikusnak minősítette.

Ráadásul Dr. Kunetz Zsombor szerint Balog Zoltán egyszerűen nem mondott igazat, amikor azt állította, „lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT.” A szakorvos Facebook-bejegyzésben hívta fel a figyelmet arra, hogy már a 2000-es évek elején is volt CT a Heim Pál és a Szent László kórházban, mivel ő maga is szállított oda betegeket. Vagyis nem az emberi erőforrások miniszterének érdeme, hogy CT van az említett két intézményben.

A fentiek fényében nyilatkozott Ofner Péter, az OKI főigazgatója az MTI-nek: az, hogy a kardiológiai intézetben van-e CT-berendezés vagy nincs, az a gyermek állapotát, sorsát nem befolyásolta. Mint mondta, sem a szállítás alatt, sem azt követően nem történt szövődmény. A főigazgató hangsúlyozta, a súlyos állapotban lévő betegek CT-be való eljuttatása rutin orvosi feladat, amelyre a kardiológiai intézet fel van készülve. Azt is hozzátette, méltatlannak érzi az intézetet ért támadást.

Ofner Péter jelezte, a kislány utolsó műtétjét Budapesten, a kardiológiai intézetben végezték, a gyerek keringése igen súlyos állapotban volt, a műtétet követően a gyermek nem lett jobban, műszívkezelést is kapott, lélegeztetni kellett. Az igen nagy vérzés miatt a mellkast nem zárták vissza. Mint mondta, a műtétet követő 16. napon a vérzés mellett idegrendszeri tünetek is jelentkeztek, ezért a neurológiai konzílium koponya CT-re rendelte a gyereket, amelyet a szomszédos Heim Pál Gyermekkórházban végeztek el.

A vizsgálat eredménye megállapította, hogy a kislány súlyos roncsoló agyvérzést kapott, amely miatt a műszívkezelést nem tudták folytatni. Abba kellett hagyni a véralvadásgátló-kezelést is, és ebben az állapotban a gyermek a saját keringésére nem tudott támaszkodni, június 29-én meghalt. Kifejtette: a CT-vizsgálat abban segítette az orvosokat, hogy kiderült: a műszívkezelés sem fenntartható.

Ezzel együtt az ellenzéki pártok Balog Zoltán lemondását követelik. Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, az eset ismét felhívja a figyelmet arra, milyen áldatlan állapotok vannak a magyar egészségügyben, mekkora az eszközhiány. Az ellenzéki politikus a történteket felháborítónak nevezte, kiemelte a kormány felelősségét, és lemondásra szólította fel a szakminisztert.

Ujhelyi István, az MSZP alelnöke, EP-képviselő úgy vélte: egy kisgyermeknek az egészségügy állapota miatt bekövetkezett halálesete miatt bármely más európai országban nemcsak az egészségügyi miniszter, hanem az egész kormány lemond.

Bármit is mond Balog Zoltán miniszter, csak abból, amit focira költenek, ezer CT vásárolható – jegyezte meg Ujhelyi István.

Szintén Balog Zoltán lemondását követelte a Demokratikus Koalíció, tudatva: az arrogancia és a cinizmus sem fedheti el, hogy az Orbán-kormány pénzt vont el az egészségügytől.

Miközben a kormányzat optimistán és derűlátóan nyilatkozik a magyar egészségügy helyzetéről, addig Lázár János a rideg valósággal szembesített szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kancelláriaminiszter kijelentette: „aki a magyar egészségügyre azt mondja, hogy minden rendben van, az vak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.