Fokozódik a hőség, de zivatarokra is figyelmeztetnek

Két megyében a legmagasabb szintre emelték a kiadott figyelmeztetést.

MN
2017. 07. 10. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn nyugat felől továbbra is melegebb levegő érkezik térségünk fölé, erősödik a nappali felmelegedés mértéke és fokozódik a hőség – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből. A hőmérséklet délután 31 és 37 fok között valószínű, a déli országrészben lesz legmelegebb. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

A tartós hőség veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adtak ki.

Békés és Csongrád megyében hétfőn délelőtt a legmagasabb szintre, harmadfokúra emelték a kiadott figyelmeztetést. Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém és Zala megyében másodfokú, míg Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A feltételek azonban kedvezőek szórványosan záporok, zivatarok kialakulásához is. Reggel, délelőtt még az Északi-középhegységben és az Észak-Dunántúlon lehet intenzív csapadékkal kísért villámtevékenység, majd napközben előbb a Dunántúlon, késő délután, este pedig már inkább a Dunától keletre várható zivatarok átvonulása. Heves zivatar ekkor az Északi-középhegység tágabb környezetében fordulhat elő, emellett kis valószínűséggel felhőszakadás is ebben a térségben alakulhat ki.

A zivatarokat széllökések, kisebb méretű jég és nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti.

Öt megyére (Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna) másodfokú, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adtak ki heves zivatarok veszélye miatt.

Felhőszakadásra Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében figyelmeztetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.