Gondatlanság miatt futott orosz kód a nemzeti konzultáció honlapján

A honlap készítője hibázott, de a Yandex szervere állítólag nem fogadta az elküldött adatokat.

MTI
2017. 07. 27. 12:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A honlapot készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata, amelyet csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke.

A NAIH azt követően vizsgálta a nemzeti konzultáció honlapját, hogy kiderült: a honlap kódjában szerepel a Yandex nevű orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, amely orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor közleményben tudatta, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

Péterfalvi Attila elmondta: a NAIH vizsgálata megalapította, hogy a Yandex Metrica kód használatával kapcsolatban a honlapot készítő cégnél történt a mulasztás, az illetékes munkatárs ugyanis csak kikapcsolta a funkció működését, de a honlap html-kódjából nem törölte azt, ezért a felhasználói információkat elküldték a Yandexhez.

A Yandex ugyanakkor arról tájékoztatta a hivatalt, hogy – mivel a funkció ki volt kapcsolva – a Hollandiában működő szervere nem fogadta az adatokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.