Gyanús a szülőknek az új iskolaigazgató kinevezése

Nem csitul a botrány a Szabó Lőrinc két tannyelvű gimnáziumban, ahol a ferencvárosi alpolgármester tanácsadóját nevezték ki.

M. László Ferenc
2017. 07. 22. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa közleményt adott ki még csütörtökön a Klebelsberg Központ (KK); az iskolák állami fenntartója a cáfolatként kiadott dokumentumban hangsúlyozza, „szakszerű, megalapozott és jogszerű döntés született” a Budapest II. kerületében lévő Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgatójának kinevezésekor, és nem igazak a sajtóban megjelent állítások.

A Klebelsberg Központ bejelentése azért furcsa – s a kívülállók számára teljesen érthetetlen –, mert sehol nem lelni nyomát annak, hogy az igazgatóváltásról szóló cikkek felvetették volna, hogy Tóthmátyásné Zuggó Tündét jogszerűtlenül nevezték ki. A budai iskolában történtek azután kaptak nagyobb publicitást, hogy a Magyar Nemzet kedden megírta: lezárult a pályáztatás, és az oktatási kormányzat külsős szakembert, a ferencvárosi fideszes alpolgármester tanácsadóját, T. Zuggó Tündét bízta meg a feladattal. Pedig a posztra az iskolát 25 évig irányító Zoltán László is pályázott. Ám utóbbi időközben átlépte a nyugdíjkorhatárt, ezért a szülők és a pedagógusok meggyőzték helyettesét, induljon ő is. A nevelőtestület májusban Cserfalviné Mészáros Zsuzsannának szavazott bizalmat, T. Zuggót 32:45 arányban leszavazták. Ennek ellenére a közép-budai tankerület augusztus 1-jétől a ferencvárosi alpolgármester tanácsadóját nevezte ki.

Az esetről beszámoló Magyar Nemzet viszont még csak nem is utalt arra, hogy a kinevezés szabálytalan lenne, ezért meglepő a KK közleménye. Megkerestük a szülői munkaközösséget, ahol elmondták: megnézték a jogszabályokat, mert szöget ütött a fejükbe T. Zuggó Tünde nyilatkozata. Az új igazgató ugyanis lapunknak azt mondta, csak egy évre nevezték ki. A KK közleményében pedig elismerte, hogy – bár jogilag az eljárás érvényes volt – a pályázat eredménytelen lett, ezért átmenetileg nevezték ki T. Zuggót. Úgy fest tehát, a KK nem a sajtóban megjelent állításokra reagált, hanem a szülők újbóli tiltakozására, viszont elhallgatta, hogy még mindig erős az ellenállás.

A szülők arra figyelmeztették a fenntartót, hogy a vonatkozó kormányrendelet leszögezi: ha eredménytelen a pályázat, ki lehet ugyan egy évre nevezni valakit pályáztatás nélkül, de az illetőnek teljesítenie kell „az intézményvezetői megbízáshoz szükséges feltételeket”. Márpedig a köznevelési törvény szerint alapfeltétel, hogy a kinevezett pedagógus határozatlan idejű, teljes munkakörű állásban legyen az iskolában. T. Zuggó Tünde pályázatából viszont kiderül, 2010 óta nem tanított. A törvény egyetlen kiskaput hagy: ha az igazgatót hirtelen tanítással is megbízzák. Ám az iskolában senki nem tud arról, hogy T. Zuggó Tündét felvették volna óraadónak is.

A jogszabályok szerint azonban ha a feltételeknek a kinézett személy nem felel meg, akkor a korábbi igazgató helyettese vezetheti átmenetileg az intézményt, tehát Cserfalviné lehetne a befutó. Éppen ezért a szülői munkaközösség csütörtökön a KK-hoz fordult, arra kérve a fenntartót, hogy „jogtiszta helyzetben kezdhessék meg a tanévet”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.