Gyanús körülmények Magomed kölcsönzője körül

A környékbeli boltosok már többször panaszt tettek a belvárosi önkormányzatnál, azonban még nem történt intézkedés.

Unyatyinszki György
2017. 07. 06. 7:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfelelő engedélyek hiányában működhet az a belvárosi segway-kölcsönző, ahol az elmúlt hetekben a csecsen származású Magomed Daszajev is dolgozott. Lapunk azután eredt a férfi nyomába, hogy több alkalommal is látni lehetett: a vele szemben indított eljárások ellenére nyugodtan járja a belvárosi utcákat, turistáknak ajánlgatja a kétkerekű városnéző járműveket, néha egy-egy túrát is vezetett számukra.

Az elérhető nyilvános adatbázisokban, többek között a GovCenter adattárában nem találhatók a GKV Exclusive Service Kft. által a belvárosi Haris közben üzemeltetett segway-kölcsönző engedélyei. A cég sem jelzi, hogy telephelye volna az adott helyen, ahol Daszajevet is nap mint nap látni lehet. Nem csak a telephelyükre vagy a működésükre vonatkozó engedélyek hiányozhatnak, bizonyosan nincs területfoglalási engedélyük sem: a Haris közben kizárólag éttermek számára teszi lehetővé a belvárosi önkormányzat, hogy a járdán bármit elhelyezzenek, minden más szemléltetőeszközt tiltanak – komolyan bírságolnak is érte –, de a segway-k folyamatosan az utcán vannak. Tudomásunkra jutott, hogy Belváros-Lipótváros önkormányzatánál már együttes panaszt tettek környékbeli boltosok a kölcsönző szerintük szabálytalan üzemeltetése miatt, azonban még nem történt intézkedés.

Rejtély az is, Magomed Daszajev miként végezhet munkát a cégnél. A GKV Exclusive Service Kft.-ben a cég képviselőin kívül mindössze egyetlen alkalmazott van bejelentve – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatbázisából. Amikor először érdeklődtünk a csecsen férfinál arról, a kölcsönzőben dolgozik-e, úgy fogalmazott, csak segít beindítani a – tavaly novemberben alakult – vállalkozást. – Én csak egy férfi vagyok, aki itt kerekezik – mondta mosolyogva egy másik alkalommal, amikor arról kérdeztük, mit mondana munkájáról egy ellenőrzés esetén.

Úgy tűnik, Daszajevnek másért sem kell aggódnia: bűncselekmény hiányában megszüntette a Komáromy Gergővel szemben elkövetett kényszerítés gyanújával indított eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság – derül ki egy lapunk birtokába került rendőrségi határozatból. A Tényi István által ismeretlen tettes ellen benyújtott feljelentés értelemszerűen Magomed Daszajevre irányult, a férfit tanúként hallgatták meg. A nyomozás megszüntetésére már számítani lehetett, Daszajevnek az ügyben hetek óta nem akadt dolga a rendőrséggel.

A csecsen férfi azzal került az érdeklődés középpontjába, hogy egy furcsa videóban vette rá nyilvános bocsánatkérésre Komáromy Gergely aktivistát, amiért tavasszal festékkel dobta meg a budapesti Szabadság téren álló szovjet hősi emlékművet. Komáromy Gergelyt egyébként akciójáért pénzbüntetésre ítélték.

Annak tudatában hozhatták meg a hatóságok a megszüntető határozatot, hogy Daszajevről kiszivárgott egy zárt Facebook-csoportból: az aktivista súlyos bántalmazását kezdte szervezni. Hogy ez nem történt meg, arról maga Komáromy Gergely úgy nyilatkozott korábban lapunknak, Daszajev indulatos első üzeneteire higgadtan reagált. A csecsen férfi olyanokat mondott, hogy ismer egy csomó embert, aki teljesen föl van dúlva, ezért az aktivista és családja veszélyben van.

Ezzel párhuzamosan a csecsen származású – jelenleg állampolgárság nélküli, hontalan – Daszajev a magyar titkosszolgálati szervek megfigyelése alatt is áll kapcsolatrendszere miatt, valamint továbbra is zajlik tartózkodási kártyájának engedélyeztetése, miután csaknem három éve lejárt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.