Heti Válasz: Botka–Puch párharc feszíti az MSZP-t

A párt egyik fele a Fidesszel kötött alkut rója fel, a másik a régi SZDSZ visszaszivárgását látja.

MN
2017. 07. 06. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmérgesedett a viszony az MSZP-n belül – írja a Heti Válasz. A párt a lap információi szerint két klikkre oszlik: Botka László miniszterelnök-jelölt híveire és a kritikusokra, akik Puch László korábbi pártpénztárnok és médiatulajdonos támogatását élvezik. A konfliktus eredendő oka, hogy a jelek szerint Botka nem tudta felrázni a pártot, nem tudta érdemben növelni a támogatottságot, de közben mindkét fél a másikat vádolja azzal, hogy feladta az elveit.

Puch egyik lapjában, a Vasárnapi Hírekben lényegében már megüzenték Botkának: ha őszig nem mozdít meg jelentős, ma még bizonytalan választói rétegeket, akkor „a vezérkarral egyeztetett stratégia szerint lesz kénytelen repülni”. Ez a Heti Válasz információi szerint azt jelenti, hogy újra a 2014-eshez hasonló összefogást kell létrehozni, egyebek mellett a most elutasított Gyurcsány Ferenccel, de akár azt is jelentheti, hogy Botka helyett valaki más, például a párbeszédes Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök-jelölt.

Botka hívei azzal vádolják Puchot, hogy elvtelen alkut kötött a Fidesszel, aminek legfőbb bizonyítéka, hogy a kormány április óta listaáron több mint 200 millió forint értékű hirdetést helyezett el a volt pénztárnok lapjaiban, a Népszavában, a Vasárnapi Hírekben és a Szabad Földben. Ezt az alkut látták a mögött is, hogy Tóth Bertalan frakcióvezető – Puch „Baranya megyei neveltje” – kész lett volna megegyezni a Fidesszel a kétharmados plakáttörvény ügyében, hogy korlátozzák a Jobbik kampánylehetőségeit. Az alkut Botka közbelépése hiúsította meg.

A Botkával szemben kritikus csoportosulás viszont azt rója fel a miniszterelnök-jelöltnek, hogy a hajdani SZDSZ-hez köthető figurák befolyása alá került. A legfőbb mumus Ruff Bálint, Botka politikai főtanácsadója, aki egyebek mellett Fodor Gábor idején volt kabinetfőnök a Környezetvédelmi Minisztériumban. Mögötte egyesek Forró Zoltán üzletembert vélik felfedezni, aki egykor Demszky Gábor főpolgármester kabinetfőnöke volt, de egyik cége nemrég már Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel együtt nyert el egy milliárdos állami megrendelést.

A Heti Válasz információi szerint a „Fizessenek a gazdagok!” kampányszlogen is Ruff ötlete volt, ráadásul nem is új: állítólag már 2013-ban is megpróbálta eladni az MSZP-nek, de akkor Mesterházy Attila pártelnök akkor még visszautasította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.