Hiány van egy csecsemőknek kötelező oltóanyagból

A Pentaxim torokgyík, szamárköhögés, gyermekbénulás és gennyes agyhártyagyulladás ellen biztosítana védelmet.

MN
2017. 07. 08. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 444.hu egyik olvasója jelezte, hogy a három hónapos kislánya nem kapta meg a Pentaxim nevű kombinált – a torokgyík, szamárköhögés, gyermekbénulás és gennyes agyhártyagyulladás ellen védelmet biztosító), egyébként 2,3,4 és 18 hónapos korban kötelező oltást, mert a gyermekorvosnak egyszerűen nem szállított oltóanyagot az ÁNTSZ.

A lap megkereste az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), mivel az ÁNTSZ-nél nem nyilatkozhatnak, és nem kapott direkt választ, de a levélből közvetve kiderül, hogy valóban oltóanyaghiányról van szó, nem helyi, elszigetelt esetről. Azt írták ugyanis: a hiányzó oltóanyagból a jövő héten nem a teljes, negyedéves mennyiséget, hanem csak egy kisebb mennyiséget szállítanak ki a megyei és járási kormányhivatalokba, majd július folyamán pótolják.

Az Emmi szerint egyébként semmi gondot nem okoz, ha késve kapja meg egy csecsemő a kötelező oltás valamelyik részét, legalábbis a levélben azt írták: „az semmilyen fennakadást nem jelent az oltási rendszerben, az immunizációt nem befolyásolja”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.