Hivatalos: kordonok közé zárja a rendőrség a Pride-ot

A résztvevők szabadon szeretnének vonulni, és ezért mindent megtesznek, akár kordont is bontanak.

MN
2017. 07. 06. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kordonokkal, teljes területlezárással biztosítja a rendőrség a 22. Budapest Pride szombati felvonulását – közölte a hatóság csütörtökön az MTI megkeresésére.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt tudatta: az adott körülmények között szükségesnek ítélt erőkkel, eszközökkel biztosítják a főváros területére bejelentett rendezvényeket.

A szombati felvonulás, „a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvény biztosítását területlezárással hajtja végre, amelyhez kordonelemet is biztosít” – tette hozzá.

Előzőleg a Szivárvány Misszió Alapítvány közleményében azt írta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalosan is bejelentette, hermetikus lezárással kívánja biztosítani a szombati Budapest Pride felvonulást, miközben a menet szervezői kordonok nélkül kívánnak felvonulni.

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) fesztiválja múlt pénteken kezdődött. A rendezők már akkor bejelentették: július 8-án kordonok nélkül vonulnak.

Továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy „az eljárás indokolatlan, aránytalan, és a biztonságot szem előtt tartva mindent megtesznek, hogy szabadon vonulhassanak”.

Kifejtették: a Budapest Pride szervezői évek óta kérik a rendőrséget, hogy ne hermetikus területlezárással biztosítsa a felvonulást. Az idén több mint 200, a menetet kísérő önkéntes, valamint 50 kamerás jogi megfigyelő is gondoskodik a biztonságról és az esetleges atrocitások rögzítéséről.

Az alapítvány szerint a hónapok óta tartó egyeztetés során a rendőrség együttműködő volt, hivatalos döntésében mégis azt írta: teljes területlezárással tervezi biztosítani a rendezvényt. Pedig a szervezők – mint írták – úgy értesültek, a „rendőrségnek csupán egyetlen, kisebb ellentüntetésről van tudomása”.

Kitértek arra is, hogy a lezárás a közúti közlekedést is aránytalanul akadályozza. A szervezők a „biztonságot szem előtt tartva” megtesznek minden szükséges lépést, hogy ne teljesen elzárt útvonalon vonuljanak a résztvevők. Azt írták: erre továbbra is megvannak a törvényes lehetőségek például alternatív útvonalak választásával. Emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat egyelőre még nem tudják megmondani. Legvégső esetben viszont – írták – „kordonbontásra is sor kerülhet a rendezők részéről”.

Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezték, hogy a rendőrségnek akkor is kötelessége biztosítani a rendezvényt, ha a szervezők ilyen módon szabálysértést követnek el. A megjelenőket arra kérik, hogy ennek tudatában vegyenek részt az idei felvonuláson, és a biztonság érdekében fokozottan kövessék a rendezők és a menetkísérők útmutatásait – emelte ki közleményében a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.