Hőség és zivatarok miatt adtak ki figyelmeztetést

Késő este sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet, a hőségben helyenként heves zivatarok alakulhatnak ki.

MN
2017. 07. 06. 4:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a hőség és a várható zivatarok miatt több megyére. Az előrejelzés szerint elsősorban északkeleten, illetve a Dunántúlon, annak is főként a nyugati, délnyugati felében alakulhatnak ki helyenként zivatarok viharos szél (60-80 km/h), illetve esetleg kisebb méretű jég kíséretében. Egy-egy heves zivatar is előfordulhat napközben, nagyobb valószínűséggel északkeleten, illetve a Dunántúl nyugati felében. Hőségre, vagyis 25 fok feletti középhőmérsékletre az ország délnyugati, déli területein kell számítani.

Az OMSZ előrejelzése szerint csütörtökön napos, gomolyfelhős idő várható, de főként az ország keleti, északkeleti harmadán, illetve a Nyugat-Dunántúlon késő délutánig több lesz a felhő, és elsősorban ott alakulhat ki több helyen zápor, zivatar. Estére csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Az északnyugatira forduló szelet többfelé erős lökések kísérik. Zivatar környezetében a szél átmenetileg viharossá fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 33 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb, északkeleten a hűvösebb. Késő estére 20 és 27 fok közé csökken a hőmérséklet.

Pénteken kezdetben szintén napos időre számíthatunk, majd a déli óráktól északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, illetve gomolyfelhő-képződés kezdődik. Délutántól szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugatira, délire forduló szél többfelé megélénkül, erős vagy viharos széllökés zivatar környezetében lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között alakul, északkeleten lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország nagy részén 28 és 34 fok között várható – délnyugaton valószínű 33, 34 fok –, ugyanakkor északkeleten lehetnek területek, ahol 26, 27 foknál nem lesz melegebb.

Szombaton napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel. Inkább csak északkeleten, keleten lehet néhol záporeső. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között várható.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.