Igazgatói pályázatok: nem indokolnak, mert az máshol sem szokás

Az új rendszer, vagyis az, hogy a tárcánál döntenek, jobb – közölte Maruzsa Zoltán.

MN
2017. 07. 27. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köznevelési helyettes államtitkárt kérdezte az RTL Híradó arról, hogy miért egy e-mailben, indoklás nélkül közlik az érintettel, ha nem őt választották iskolaigazgatónak. Maruzsa Zoltán azt válaszolta: máshol sem szokás megindokolni, hogy miért nem ő nyert.

A helyettes államtitkár szerint az új rendszer, vagyis az, hogy a tárcánál döntenek, jobb. „Az, hogy helyben születhettek döntések, az nem jelenti azt, hogy adott esetben ott nem volt olyan ráhatás, vagy nem történhettek esetleg ott olyan szabálytalanságok, amelyeket ma viszont a társa azért »megfog«” – fogalmazott. Maruzsa Zoltán állította: mindig szakmai szempontok alapján választanak igazgatót.

Egyáltalán nem bevett szokás az – akár az állami, akár a céges világot vizsgáljuk –, hogy részletes indoklások szülessenek – fűzte hozzá.

Az indoklás hiánya egyébként a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint sem jó módszer. Maruzsa Zoltán azt ígérte, egyeztetnek majd a pedagóguskarral.

Mint megírtuk, Algyőn például szerdán tüntettek a Fehér Ignác Általános Iskola frissen kinevezett igazgatója ellen. Szakmailag alkalmatlannak tartják a szülők és a tanárok az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola néhány hete kinevezett igazgatóját. Az új intézményvezető pályázatát többszöri próbálkozása után ezúttal megfelelőnek ítélte a humántárca, miután frissen megszerezte az ehhez szükséges vezetői képesítést. A frissen kinevezett igazgatót annak ellenére bízták meg, hogy többször alkalmatlannak találták szakmailag, és osztályfőnökként sem voltak megelégedve munkájával a szülők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.