Irányt szabhat Orbán Viktor a választásra

Ma kerül sor a miniszterelnök tusványosi beszédére. Kósa Lajos tegnap arról beszélt: nem lesz világvége, ha nem a Fidesz nyer.

Katona Mariann
2017. 07. 22. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi évekből kiindulva vélhetően ezúttal is programadó beszéddel készül Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor nagyszínpadán. A kormányfő ezúttal a „Közép-Európa a biztos pont!?” címet adta szombati beszédének, így várhatóan az Európai Unió és benne a visegrádi négyek szerepe képezheti majd az általa elmondottak gerincét, de nehezen képzelhető el, hogy a migráció, illetve ezen keresztül Soros György személye ne kerülne szóba. Orbán Viktor tusványosi beszédeit évről évre nagy várakozás övezi, hiszen a kormányfő látszólag tudatosan ezt a rendezvényt választotta a rendszerét megalapozó programadó előadások helyszínéül. Eddig a legnagyobb vitákat 2014-es előadása gerjesztette, amikor nem sokkal az újabb fideszes kétharmadot eredményező választás után – mintegy megideologizálva harmadik kormányzati ciklusa döntéseit – az illiberális demokráciákról beszélt.

A miniszterelnök péntek reggel – az állami rádiónak adott szokásos interjújában – lényegében továbbra is fenntartotta ezt az elképzelését.

Véleménye szerint azt lehetett ugyan gondolni, hogy a szavaira egy liberális ellentámadás bontakozik ki, de ennek – mint mondta – a jelentőségét nem becsülné túl.

A migráció kérdése ezúttal is központi téma volt, Orbán Viktor hosszan ecsetelte álláspontját, hogy a migrációval szemben a nemzetállamoknak önállóan kell védekezniük. – Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az érdekeit, az a nemzet nincsen, vagy ha még most van is, el fog tűnni – fogalmazott. Szerinte nincs szükség közös európai menekültpolitikára vagy menekültügynökségre, mert abból csak „káosz, baj és szenvedés lesz”, vagyis nem szabad várni Brüsszelre. A miniszterelnök kitért arra is, hogy a visegrádi négyek kifejezték csatlakozási szándékukat a német és olasz néppárti belügyminiszterek javaslatához, hogy Líbiában kell megállítani a bevándorlást. Arra a felvetésére, hogy a szétszabdalt észak-afrikai ország egyik kormánya nem kér az uniós segítségből, Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: ott katonai akciókat kell végrehajtani.

Tusnádfürdőn egyébként napok óta zajlanak a programok, a kormánypárti politikusok egymást váltják a különféle panelbeszélgetéseken. Tegnap például Kósa Lajos, a Fidesz, és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője értekezett a tavasszal esedékes választásról. Érdekesség, hogy már nem először hangzik el vezető kormánypárti politikustól az, hogy akár veszíthetnek is. Kósa Lajos fogalmazott úgy, hogy nekik nagyon fontos a választás, de ha nem nyernek, akkor sincs világvége, akkor majd ellenzékből képviselik a politikájukat. Azt is hozzátette, hogy a demokrácia normál üzeme, hogy időnként leváltják a kormányokat. Mindenesetre nagyon kemény és brutális választásra készülnek, mert a mostani ellenzéki pártok szerinte élet-halál harcnak tekintik a választást. Kósa Lajos szerint, ha az MSZP nem győz, mindenkinek nyilvánvalóvá válik, hogy a baloldalra ebben a formában nincs szükség. A Jobbikot nem tartotta kormányképesnek, és az LMP esetében is élet-halál harcról beszélt, mert számukra az a kérdés, hogy bejutnak-e egyáltalán a parlamentbe.

A választás mellett természetesen az illegális bevándorlással kapcsolatban is voltak már megszólalások. Az Index.hu tudósítása szerint Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egyebek között azt fejtegette, hogy „azok az elképzelések, miszerint Szíriából jönnek menekültek, bánatos szemű kisgyerekek és asszonyok voltak a videón a televízióban, ebből egy szó sem igaz”. Később Bakondi György feltette a kérdést, hogy vajon ki indította el ezt a folyamatot, mert szavai szerint az nagyon valószínűtlen, hogy Nigerben felébred egy fiú, és úgy gondolja, hogy elmegy Európába, mert az a bőség hazája.

Értelemszerűen a határon túli magyarság kérdése is hangsúlyos szerepet kapott, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke például – Orbán Viktor szavazásra buzdító levele mellett – szót emelt a mozgósítás érdekében. Beszélt arról is, hogy benne van a képletben, hogy olyanok is Orbán Viktor seggnyalójának nevezik, akik maguk is indulnak a magyar kormány által kiírt pályázatokon. Szerinte a kormány szomszédságpolitikájának is tulajdonítható, hogy Szerbiával jó a viszony, a szerbiai magyarok a társadalom megbecsült tagjai. Ennek megtartásához azonban nem elegendők a bekiabálások, ott kell ülni az asztalnál a döntésekkor – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.