Iránytű Intézet: Habony Árpád a legutáltabb közszereplő

Orbán Viktor kihívói, Vona Gábor és Botka László a népszerűségi lista középmezőnyében.

Munkatársunktól
2017. 07. 01. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akad két olyan közéleti személyiség Magyarországon, aki Gyurcsány Ferencnél és Rogán Antalnál is népszerűtlenebb. A Jobbik-közeli Iránytű Intézet arról kérdezte a lakosságot, mi a véleményük a miniszterelnök, Orbán Viktor kommunikációs tanácsadójáról, Habony Árpádról és a felcsúti polgármesterről, Mészáros Lőrincről. Mindkettőjükről elmondható, hogy nemcsak az ellenzéki, de a Fidesz-szavazók szemében is ellenszenvesek, a választók negatívan ítélik meg a tevékenységüket.

Habony semmilyen hivatalos tisztséget nem tölt ugyan be, és rejtőzködő életmódot folytat – évekig hiábavalóan pereskedett a sajtóval, mert úgy vélte, ő maga nem közszereplő –, mégis a legismertebb „politikusok” közé számítják a közvélemény-kutató intézet szerint. A megkérdezettek 71 százaléka mondta azt, ismeri annyira, hogy meg tudja ítélni, milyen személyiség. Az Iránytű Intézet 24 fős listáján ő az utolsó, mindössze 17 pontot kapott az adható 100-ból. A fideszesek kivételével minden választói csoportban azok alkotják az abszolút többséget, akik a lehető legrosszabb osztályzatot adták Habonynak, és még közömbösöket is alig találni a legtöbb választói csoportban. A költséges életviteléről elhíresült kommunikációs tanácsadót még a kormánypárt táborában sem szeretik, mindössze 7 százalékuk tartja szimpatikusnak.

Hasonló a miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek a megítélése. A gázszerelőből lett milliárdos vállalkozónak a fideszesek 24 százaléka 1-est, 27 százaléka 2-est adott. Mészárosnak a DK, a Momentum és az LMP táborában a legnagyobb az elutasítottsága, de a jobbikosok több mint kétharmada is ellenszenvesnek tartja.

Annak ellenére, hogy az Iránytű listáján Habony és Mészáros sereghajtó, Orbán Viktor még mindig a legnépszerűbb politikusok közé tartozik. A miniszterelnöknek 98 százalékos ismertség mellett 51 pontos a szimpátiaindexe, amivel az ötödik helyet foglalja el a rangsorban. Őt négy, Fideszhez köthető vagy fideszes politikus előzi meg: Áder János államfő, Varga Mihály gazdasági miniszter, Tarlós István főpolgármester és Navracsics Tibor uniós biztos. Az Iránytű elemzése megjegyzi: az utóbbi időben főleg a fideszes közszereplők népszerűsége csökkent, viszont több ellenzéki politikus – így Hadházy Ákos (LMP), Vona Gábor (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK) – kedveltsége valamennyit javult.

A lista érdekessége, hogy a többi közvélemény-kutató által a népszerűbb politikusok közé sorolt szocialista miniszterelnök-jelölt, Botka László a hatodik legnépszerűtlenebb, még Rogán Antal is jobb pontszámot ért el. Az Iránytű ezt azzal magyarázza, hogy a Fidesz, illetve a Jobbik szavazóinak és a választásoktól távol maradóknak Botka nagyon nem tetszik. A Jobbik elnöke a középmezőnyben található, a felmérés szerint még pártja alelnöke, Volner János is megelőzi. A legnagyobb választói csoport, a Fidesz–KDNP-szavazótábor egyben egyike a Vonát leginkább ellenszenvesnek tartó csoportoknak is, ami a politikus teljes népességben mért népszerűségét nagyban rontja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.