Jogerősen is ételmérgezés történt Óbudán

A Budapest Környéki Törvényszék pénteki ítéletében elutasította a Gyermekmenza Kft. keresetét.

Lőrincz Tamás
2017. 07. 07. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság szerint is ételmérgezés történt tavaly áprilisban Óbudán, a Budapest Környéki Törvényszék pénteki ítéletében ugyanis elutasította a Gyermekmenza Kft. keresetét. A cég azért indított pert, mert álláspontja szerint az általa felszolgált étel nem okozhatott megbetegedést a helyi menzákon, sőt azt is vitatta, hogy egyáltalán voltak-e rosszullétek. A Pest Megyei Kormányhivatal vizsgálata egyébként első és másodfokon is kimondta, hogy ételmérgezés történt, ugyanezt állapította meg egy másik eljáró szerv is, a szülők pedig arról számoltak be, hogy a gyerekeknek hasmenésük volt. Több száz gyerek rosszullétét okozta a felszolgált gírosz salátával. Lapunk megkereste az óbudai önkormányzatot, hogy az ítélet következtében tervezik-e a szerződésbontást a Hungast Holdinghoz tartozó céggel. A kerület sajtóosztályán azonban azt közölték, hogy a bíróság döntésének részleteit még nem ismerik, ezért egyelőre nem tudnak válaszolni a feltett kérdésekre.

Korábban egyébként lapunk szerződésbontásra vonatkozó kérdéseire azt írták, hogy mindenképpen megvárják a jogerős ítéletet. „A visszajelzések pozitívak a Hungastról, ráadásul az ügy végleges lezárása előtti szerződésbontás esetén az önkormányzatnak kártérítési következményekkel kellene számolnia, amely akár milliárdos nagyságrendű is lehet” – írták. Azt is megjegyezték, hogy az ételt szállító, a Hungasthoz köthető Gyermekmenza Kft. egy konzorcium tagja, amellyel szerződésben áll az önkormányzat, így vele önállóan nem tudja felbontani a szerződést, csak a többi résztvevővel egyidejűleg. Ennek következménye az lenne, hogy az új szolgáltatóval való megegyezésig – amely pályáztatása közbeszerzési eljárás hatálya alá tartozik – az összes kerületi menzás gyermek étkeztetése veszélybe kerülne – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.