Jogtalanul használja Soros fotóját a plakátokon a kormány?

Az MTI adta el a fotót, az Együtt szerint Soros György hozzájárulását is ki kellett volna kérni.

MN
2017. 07. 07. 14:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mutassa be az MTVA Soros György hozzájárulását a fotója felhasználásához! – szólítja fel közleményében az állami hírügynökséget az Együtt. Korábban a 444.hu derítette ki, hogy mindössze hatvanezer forintot fizetett a Lounge Design Szolgáltató Kft. azért az archív sajtófotóért, amely a kormányzati Soros György-plakát alapjául szolgál. A képet még 2005. november 8-án készítette Kijevben egy ukrán fotós, amikor Soros György ott járt egy konferencián. A 444.hu kapcsolatba is lépett Szergej Dolzsenkóval, aki azt mondta, őt nem zavarja, hogy a képéből plakát lett, ami ellepte Magyarországot. 

Az Együtt közleményében azt írta, az elmúlt években több alkalommal is próbáltak fotókat vásárolni az MTVA-tól kormánypárti politikusokról, ám „a közmédia a szerződési feltételekben rendre kikötötte, hogy kizárólag a fotón szereplő személy vagy személyek hozzájárulásával lehetséges az MTVA birtokában lévő fotókat reklám- vagy kampánycélokra felhasználni”.

Az MTVA az Együtt részére több alkalommal is megküldött szerződéstervezete a következőképpen fogalmaz:

„7.) Tudomásul veszem, hogy a fényképfelvétel(ek) közszolgálati tevékenység részeként, vizuális-sajtóinformációként, tömegtájékoztatási célra és nem reklám vagy politikai reklám, illetve árupropaganda céljára készült(ek). Ebből következően a fényképfelvétel(ek) ilyen célú felhasználása nem engedélyezett! Tehát a fénykép(ek) ilyen célú felhasználásához a fotón felismerhetően ábrázolt személy(ek) (ingó és ingatlan vagyontárgy, termék esetén a tulajdonos(ok)) beleegyező nyilatkozatát a felhasználás előtt köteles vagyok beszerezni. Kötelezettséget vállalok arra, hogy jogsértő felhasználás esetén az ábrázolt személynek, örököseinek és / vagy a szolgáltatónak okozott károkat megtérítem.”

A párt ezért követeli, hogy az „MTVA azonnali hatállyal mutassa be Soros György hozzájárulását a gyűlöletkampányban szereplő fotója felhasználásához. Emellett az Együtt közérdekűadat-igénylésben kéri ki az MTVA-tól a fotó felhasználásáról kötött szerződést, valamint a felhasználási díjról kiállított számlát”. „Az MTVA által megküldött felhasználási feltételek nem tesznek különbséget kereskedelmi reklám, társadalmi célú reklám vagy politikai reklám között. Általában tiltják, hogy reklámcélokra használják a képen szereplő személyek hozzájárulása nélkül a fotókat. Így tehát az MTVA-nak a kormány részére is ki kellett kötnie, hogy szerezzék be a képen szereplő Soros György hozzájárulását a fotó felhasználásához” – írja az Együtt.

Egyébként szintén a 444.hu közölt egy fotót, amelyen a 49-es villamos padlójára ragasztott kormányzati Soros-plakátok láthatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.