Mesterszintű képzést indít a Szent István Egyetem a kávé-, csokoládé- és teakészítés témájában, a programot stílszerűen július 7-én , a csokoládé világnapján jelentették be.
A szeptemberben induló kurzusra csak diplomás hallgatók jelentkezhetnek, akik két év alatt ismerhetik meg a profi gasztronómiai módszereket, végül pedig szakmérnök/szaktanácsadó képesítést szerezhetnek.
„A képzés jóval többrétű, mint egy szimpla baristatanfolyam, és nem csak azért, mert itt a teával és csokoládéval is foglalkozunk” – mondta a Magyar Nemzetnek, Temesi Ágoston egyetemi adjunktus, a téma felelőse – „a hallgatók megismerik a nyersanyagokat és az élelmiszeripari technológiát, és hét különböző tanszék oktatói tanítják majd őket”.
Az egyetemi gárda mellett olyan cégek szakértői is részt vesznek a programban, mint a a ChocoMe, a Goodwill, vagy éppen a Jacobs Douwe Egberts – ez pedig a hallgatók későbbi karrierje miatt is fontos lehet.
Az édességiparban ugyanis nagy a szakemberhiány, keresik a diplomás munkaerőt: „A napokban beszéltem egy nagy magyarországi kávés cég vezetőjével, aki azt mondta, ha már lennének diplomás szakmérnökeink, ebben a pillanatban kettőt fel tudna venni a vállalathoz” – mondta Temesi.
A levelező tagozaton is végezhető képzés a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán indul, az első évfolyamot pedig minimum húsz hallgatóval indítanák el.