Kedvezményes plakátolás: az ÁSZ nem tisztázta a Fideszt

Nem lehetett 2010-ben megfelelően átvizsgálni a pártok kampányköltéseit – jelezte az Állami Számvevőszék.

MN
2017. 07. 03. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

múlt héten derült ki, hogy a Jobbik plakátköltéseit kritizáló Fidesz hét esztendővel ezelőtt jóval nagyobb kedvezményt kapott a laptulajdonosunk, Simicska Lajos érdekeltségében álló Mahir Citypostertől, mint az általa kritizált ellenzéki párt. Ez azt jelentette, hogy míg a Jobbik átlagosan 8500 forintot fizetett egy óriásplakátért idén tavasszal, a Fidesznek mindössze 5000 forintot kellett hét éve. Utóbbi összeg pedig jóval az akkori piaci árak alatt maradt. Az esetet robbantó 24.hu azt a számlát is megszerezte, amit a párt a Mahir Cityposternek adott. Bár azon 95,6 milliós tétel szerepelt, a kormánypárt csak 35,6 millió forintot, az összeg harmadát tüntette fel az ÁSZ-nak leadott jelentésben. A Fidesz azzal védekezett: az ÁSZ minden választás után ellenőrizte a kampányköltéseiket, és mindent rendben is találtak. 

Ám a számvevőszék mai közleményében arról írt: már 2011-ben jelezték, hogy „a kampányráfordítások nyilvánosságát, a magánszektor támogató szerepének megismerését korlátozta az a jogszabályi hiányosság, miszerint a kampánycélú reklámok, plakátok kiadóit nem terheli sem az Országos Választási Bizottság, sem a jelölőszervezet felé bejelentési kötelezettség, a finanszírozók, a megjelentetett példányszámok, a reklámanyagok mérete és értéke tekintetében”. Vagyis akkoriban az ellenőrzést végző ÁSZ számára is „ismeretlenek maradtak az utcán és a médiában megjelent hirdetések finanszírozására vonatkozó információk, amennyiben azok nem jelennek meg a jelölőszervezet nyilvántartásában”.

Ugyanakkor a 2014-es választás már a korábbiakhoz képest új lebonyolítási és finanszírozási rendszerben zajlott, miután 2013-ban szigorítottak az elszámolás rendjén.

Hidvégi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy korábban a Fidesz is a listaár alatt plakátolt volna, úgy reagált, ez egy gyenge próbálkozás a Jobbik és néhány médium részéről, hogy eltereljék a figyelmet az ellenzéki pártról és a burkolt pártfinanszírozás gyanújáról. Rögzítette: a Fidesz mindig a törvényeknek megfelelően járt el, a költségekkel időben elszámoltat, s azokat az Állami Számvevőszék rendben találta. Kizárt, hogy visszaélés történt volna - jelentette ki Hidvégi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.