Kiderült, mennyire volt sikeres a diplomamentő program

A támogatott nyelvi képzéseken 10 243 fő vett részt, nagy részük eredményesen vizsgázott.

MN
2017. 07. 12. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NGM-nél kérdezett rá az LMP-s Ikotity István arra, hogy „hány beragadt diplomát szabadítottak ki a kormány intézkedéseinek köszönhetően és milyen további lépések várhatóak a nyelvvizsga hiányában ki nem adott diplomák ügyében”.

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára írásbeli válaszában közölte: a támogatott nyelvi képzéseken 10 243 fő vett részt, közülük 9822-en eredményesen el is végezték azt. A költségvetési támogatásból finanszírozott képzések segítségével 6363 diploma kiadása valósult meg.

Emellett kiemelte, hogy 2018-tól a kormány támogatja a 35 évnél fiatalabbakat az első nyelvvizsga megszerzésében annak ingyenessé tételével, ezáltal azoknak is lehetősége nyílik nyelvvizsgát tenni, akiknek ez a diplomaszerzés feltétele.

„Az idegennyelv-oktatás területén még meglévő hiányok pótlása és a hatékonyság növelése kiemelt állami feladat. Ennek érdekében az idegennyelv-oktatás fejlesztésére külön intézkedési terv készül az elkövetkezendő időszakra” – szögezte le Cseresnyés Péter.

A diplomamentő programot azután indította a kormány 2014-ben, hogy az akkori statisztikai adatok szerint 2006 óta 50 ezer diploma ragadt bent a kiváltáshoz szükséges középfokú nyelvvizsgák hiányában. A programban részt vevőknek 2016. december 31-ig kellett sikeres nyelvvizsgát tenniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.