Komoly izraeli–magyar együttműködésről beszélt Netanjahu

Orbán Viktor Magyarország harmadik legfontosabb befektetőjeként említette Izraelt, az Eximbank is hitelt ad a közös tervekre.

MN
2017. 07. 19. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael és Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a két ország cégei sikeresen együttműködjenek – mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán Budapesten, a magyar–izraeli üzleti fórumon tartott beszédében.

Az izraeli kormányfő szerint megállapodtak egy közös technológiai fejlesztési munkacsoport létrehozásában Magyarország és a V4-államok részvételével. Hozzátette, Izrael és Magyarország tanulhat egymástól, és felajánlotta, hogy az informatika területén a V4 államaiból és Magyarországról érkező informatikusokat fogadnak ösztöndíjasként, hogy a legfejlettebb kibertechnológiát elsajátítsák Izraelben – írja összefoglalójában a Híradó.hu és az MTI.

Netanjahu mellett Orbán Viktor is felszólalt: a magyar kormányfő beszédében kitért arra, Netanjahu közös V4-es munkacsoport létrehozását kezdeményezte a terrorizmus elleni küzdelemre, illetve a fejlett magastechnológiák tekintetében is.

– Nagyvonalú ajánlat, hogy a közép-európai országokból nagy számban küldhetünk fejlesztőmérnököket Izraelbe, hogy megtanulják azt, mitől olyan sikeres az ország gazdasága – folytatta a miniszterelnök. Orbán szerint Benjamin Netanjahu miniszterelnök szakértőinek is köszönhető az, hogy „ha összevetjük Magyarország mai állapotát a 2010-essel, akkor láthatjuk, nem kaptunk rossz tanácsokat tőlük”.

Orbán hozzátette, minden politikai akadály elhárult a magyar–izraeli gazdasági együttműködés útjából.

– Abból, hogy a magyar Országgyűlés már elfogadta a 2018-as költségvetést, láthatják a vendégeink, Magyarország stabil ország, hiszen másutt csak most kezdik el tárgyalni a jövő évi büdzsét – mondta Orbán Viktor. Kijelentette: a stabilitás magyar tulajdonság, mi vagyunk az egyetlen olyan uniós ország, ahol a kommunizmus bukása után sosem voltak előre hozott választások, minden parlament kitöltötte a négy évét. Ez szerinte a gazdaság számára is biztos üzenet a kiszámíthatóságra.

Orbán beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Izrael állam a harmadik legfontosabb befektető Magyarországon: az izraeli befektetések értéke a 2014. év végi adatok szerint 11 milliárd dollárt tesz ki hazánkban, ez az összes külföldi tőkebefektetés 12 százaléka.

Jelenleg 172 izraeli vállalat működik Magyarországon, ezek 4570 embernek adnak munkát. Izrael fontos része a magyar nemzetgazdaságnak – jelentette ki Orbán Viktor, aki azt is közölte: az Eximbank 600 millió dolláros hitelkeretet nyitott a két ország vállalatainak közös projektjei részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.