Kósa Lajos leköszön a frakcióvezetésről?

Az Atv.hu úgy tudja, a volt debreceni polgármester a Modern Városok Program kormánybiztosa lehet.

MN
2017. 07. 07. 5:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Atv.hu információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök azt fontolgatja, hogy visszahívja Kósa Lajost a Fidesz-frakcióvezetői tisztségéből, és a Modern Városok Program kormánybiztosává nevezné ki. A portál hangsúlyozza, hogy hivatalos döntés még nem született a kérdésben (a frakcióvezetőt ráadásul formálisan a képviselőcsoportnak kell megválasztani vagy leváltani), de egy magas rangú fideszes politikus arról beszélt, hogy a kormányfőnek egy ideje már ez a határozott elképzelése.

Orbán állítólag szűk körben arról beszélt, szüksége van rá, hogy egy „minden ahhoz szükséges tapasztalattal” felvértezett fideszes járja végig a jövő évi választások előtt az ország városait, így segítse a párt kampányát, illetve minimalizálja az esélyét, hogy jövő tavasszal a parlamenti választáson a nagyvárosokban mandátumokat veszítsen a Fidesz. Szerinte erre Kósa az alkalmas, aki több cikluson át vezette polgármesterként Debrecent.

„Ebből még önkormányzati miniszteri poszt is lehet” – mondta az Atv.hu-nak a fideszes informátor, aki úgy tudja, hogy kormányfő „elszánt ebben az ügyben”. Kósa esetleges miniszteri kinevezéséről már 2010 előtt is keringtek pletykák, de ennek van egy komoly akadálya: bár annak idején befejezte a tanulmányait a közgazdasági egyetemen, diplomát soha nem szerzett, hiszen 1988-től folyamatosan politizált, 1990-től képviselőként dolgozott. Kósa Lajos 2015 októberében lett a Fidesz frakcióvezetője, miután elődje, Rogán Antal a kormányfő kabinetminisztere, a kormányzati kommunikáció fő felelőse lett.

A Modern Városok Program keretében Orbán Viktor végiglátogatta az ország megyei jogú városait, és mindenütt nagyszabású fejlesztéseket ígért – a HVG számításai szerint ezek költsége már több 3200 milliárd forintra rúg, ami valamivel kevesebb, mint az éves magyar GDP tizede. Orbán arra biztatta a polgármestereket, hogy merjenek nagyot álmodni, és ők álmodtak is, repkedtek a milliárdok, amelyeket utakra, vásárcsarnokra, színházfelújításra, fürdőkre és egyetemi épületekre szántak. Ezek azonban nem álltak össze semmiféle országos vagy távlati stratégiai tervvé, és egyelőre kétséges, mikor valósulhatnak meg.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.