Kúria: Lehet népszavazás az állami cégek vezetőinek fizetéséről

Korábban az NVB nem hitelesítette a volt LMP-s Vágó Gábor kérdését. Nem kereshetnének többet a dolgozók az államfőnél.

MN
2017. 07. 04. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egy májusi határozatát megváltoztatva keddi ülésén hitelesített egy népszavazási kérdést, amely azt célozza, hogy az állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdasági cégeknél dolgozók ne kereshessenek többet az államfőnél. A Kúria szerint ugyanis – szemben az NVB határozatával – a kérdés egyértelmű – írja az MTI.

A kezdeményezés úgy szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Az NVB május 2-i ülésén – 6:4 arányban – megtagadta a hitelesítést arra hivatkozva, hogy a kérdés nem egyértelmű, mert nem egzakt a jövedelem, illetve a foglalkoztatási jogviszony meghatározása.

A Kúria kedden az állami hírügynökségnek küldött közleményében ugyanakkor azt írta: álláspontja szerint tévedett a NVB, amikor határozatában a foglalkoztatási jogviszony és a jövedelem fogalmak egyértelműsége hiányában tagadta meg a kérdés hitelesítését.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy „ha egy adott fogalmat jogszabály külön meghatározás vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használ, akkor annak a fogalomnak létezik egy általános, mindenki által ismert jelentéstartalma”.

A Kúria – a felülvizsgálati kérelemmel egyetértve – megállapította, hogy mindkét fogalmat több jogszabály külön meghatározásra vagy más jogszabályi definícióra utalás nélkül használja.

Az MTI emlékeztet, a kérdést – az NVB határozata szerint „Vágó Gábor magánszemély” (az LMP egyik alapító tagja, volt országgyűlési képviselő) nyújtotta be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.