Küzdelem a plakátrongálók ellen

Paintballpuskával is lőhették a magasan elhelyezkedő hirdetési felületeket.

MN
2017. 07. 07. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába rakjuk ki az új plakátokat, két-három nap múlva már az egész városban le vannak festve fekete zománcfestékkel. Nem tudom elképzelni, hogy ez ne szervezett munka eredménye legyen – jelentette ki Zámbó Zoltán, a Mahir Cityposter Kft. kihelyezési igazgatója, akit a politikai plakátok festékes rongálásairól kérdeztünk. A céges vezető lapunknak elmondta, havonta nagyjából száz hirdetőoszlopukat rongálják meg, ezek közül harmincat pedig úgy, hogy csak jelentős többletmunkával tehető újra használhatóvá a felület.

Az igazi problémát a belső világítású plakátok rongálása okozza, ezek előterében ugyanis egy plexilemez is található. Lefestik a rongálók a plexit is, ezt viszont gyakran nem lehet teljesen lemosni. – Egy ilyen lemez 50-60 ezer forintba kerül, de az okozott kár ennél is nagyobb, mert a munkadíjat is hozzá kell számolni. A hirdetőoszlopok lefestésével 8-10 ezer forintos pluszköltséget okoznak – közölte Zámbó Zoltán. Egyébként a hirdetőkkel kötött szerződésben azt vállalja a cég, hogy bármilyen rongálás vagy viharkár esetén kijavítják a sérüléseket. Ennek megfelelően a vállalat gyakorlatilag sziszifuszi küzdelmet folytat a rongálók ellen, amit ugyanis kijavítanak, néhány nappal később újra zománcfestékes lesz. Legfőbb célpont a Jobbik plakátkampánya, az igazgató elmondása szerint ugyanis szinte kizárólag ezeket a felületeket rongálják meg. – Korábban futott az Exek az édenben című műsor kampánya is, három-négy alkalommal ezeket a plakátokat is megrongálták, de jellemzően a jobbikos felületeket festik le – mondta.

A festés és a matricázás egyébként jogilag nem számít rongálásnak, a bírói gyakorlat szerint ugyanis ezt véleménynyilvánításnak tekintik. Ám a plexik megrongálása már más eset; ha valakit tetten érnek, szinte biztosan elítélik rongálásért. Zámbó Zoltán elmondta, hogy az átfestési hullám Budapestről indult, de már vidéken is igen aktívak a rongálók. Szegeden például az összes belső világítású oszlopot lefújták, összesen 66-ot.

– Természetesen tettünk feljelentést is, de a rendőrség eddig egyetlen rongálót sem fogott el. Miután jeleztük a problémát, több helyen is elkezdtek járőrözni, de sajnos ez nem járt eredménnyel – mondta. A rendőrség sikertelensége azért érdekes, mert bizonyos felületek kifejezetten nehezen elérhető helyen vannak, így lefestésük komolyabb előkészületet, létrát, valamint – nem utolsósorban – sok időt is igénybe vehet.

Saját bevallása szerint a kihelyezési igazgató korábban még nem tapasztalt a mostanihoz hasonló mértékű rongálást, az eddigi kampányok idején jellemző plakátdekorálás ennél kisebb volumenű volt. A rongálók ráadásul újabb eszközöket vetnek be, előfordult például, hogy a magasabban elhelyezkedő felületeket paintballpuskával lőtték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.