Lesznek kordonok, de a Pride kikerüli a ketrecet

A rendőrség kordonokkal biztosítaná a Budapest Pride útvonalát, a szervezők alternatív útvonalakat keresnek.

MN
2017. 07. 05. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kérték a rendőrséget az ellenkezőjére, a BRFK mindenképpen kordonozással, hermetikus lezárással biztosítaná az idei Budapest Pride megmozdulás útvonalát – jelentették be szerdán a rendezvény honlapján.

A Pride szervezői hangsúlyozzák, hogy a vonulók körbezárását nem tudják elfogadni: „ez az eljárás indokolatlan, aránytalan, és a biztonságot szem előtt tartva mindent megteszünk, hogy szabadon vonulhassunk. Felháborítónak tartjuk, hogy ma Magyarországon előfordulhat, hogy a rendőrség egy békés tömeget zár ketrecbe ahelyett, hogy erőszakos ellentüntetőkre koncentrálva helyezne ki kordonokat” – írják közleményükben.

Az Ombudsmani Hivatal egyébként szintén kiadott egy állásfoglalást, amely szerint a szólás- és gyülekezési szabadságot sérti, ha a felvonulóknak kordonok között kell vonulniuk.

A pride-os vonulást éppen ezért törvényes keretek között, de alternatív útvonalakon szeretnék vezetni – a szervezők emiatt a Kossuth téri gyülekező utáni pontos útvonalat sem tudják még elárulni.

Mint a közleményben olvasható, a július 8-i felvonuláson a kordonbontás sem kizárható, a Budapest Pride álláspontja szerint a rendőrségnek pedig így, a szabálysértés ellenére is biztosítania kell a rendezvényt.

A hatóság és a szervezők viszonya korábban sem volt zökkenőmentes, BRFK többször is forgalmi szempontokkal hivatkozva utasította el a melegfelvonulás jóváhagyását, de a jogerős bírósági döntések alapján eddig minden alkalommal engedélyezniük kellett a Budapesten egyébként 1997 óta rendszeresen megtartott programot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.