Másfél millió feltöltőkártyás mobil némulhatott el szombat reggel

A magyar lakosság közel ötöde elmulasztott adatot egyeztetni, leállították a feltöltős SIM-kártyáikat.

MN
2017. 07. 01. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 1,6 millió ember mondhatott búcsút július elsején régi feltöltős SIM-kártyájának: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adatai szerint ennyien mulasztották el június 30-ig egyeztetni adataikat a szolgáltatóknál vagy valamelyik postai kirendeltségnél.

Sokan csak szombat reggel döbbentek rá: nem tudnak telefonálni, a számuk és az egyenlegük elveszett – írja a 24.hu. A deaktivált kártyákkal nem lehet telefonálni, SMS-t küldeni vagy adatot fogadni – csak a 112-es segélyhívószám hívható velük.

Az NMHH szerint három nappal a határidő előtt még csak a kártyák 60 százaléka esett át az adategyeztetésen.

A tömeges leállás mögött az Országgyűlés döntése áll: mindenkinek megszűnt a szerződése, aki 2017 előtt vette a SIM-kártyáját, és június végéig nem egyeztette adatait. A kötelezettség csak a beszélgetésre alkalmas kártyákra vonatkozik.

A leginkább érintettek a médiahatóság szerint az idősek és a gyerekek: A mobilozó gyerekek (0–17 év) 68 százalékának, az idős (60+ éves) mobilhasználók 67 százalékának van prepaid SIM-kártyája, míg a 18–59 éves korosztály mindössze 38 százaléka választja ezt a szerződési formát.

Mint a hatóság közölte: a helyzet értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyák adatait sokan vélhetően szándékosan nem egyeztették, mert már nem kívánják tovább használni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.