Matolcsyék létrehozták az ország leggazdagabb alapítványát

Az összeolvadással létrejövő Pallas Athéné Domus Educationis 103 milliárd forint felett rendelkezik.

MN
2017. 07. 05. 6:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország legnagyobb vagyonú alapítványát hozta létre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azzal, hogy összeolvasztott két Pallas Athéné alapítványt – írja a Népszava. A Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) és a Pallas Athéné Domus Concordiae összeolvadásából létrejött Pallas Athéné Domus Educationis (PADE) Alapítvány – a Fővárosi Törvényszékre benyújtott friss mérleg szerint – nem kevesebb mint 103 milliárd forint felett rendelkezik.

A vagyon méretére jellemző, hogy ez a magyar felsőoktatásra fordított éves támogatási összeg csaknem 40 százaléka, és körülbelül hasonló részt képvisel a korábban hat, most már csak öt Pallas Athéné alapítvány teljes, összesen 267 milliárd forintos vagyonából. Az összeolvadásról szóló dokumentumok szerint a PADE célja, hogy a „közgazdasági, pénzügyi szakemberek, kiemelten bankszakmai szakemberek képzését, fejlesztését, támogatását elősegítsék”.

A PADE-t irányító kuratórium elnöke Schaller Ernő lett, aki a Polgári Magyarország Alapítvány külügyi igazgatója – ő a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) kuratóriumában is tag. Ahogy Réfy Imre is, aki korábban Matolcsy György feleségének polgármesteri kampányát szervezte Balatonakarattyán. Ő az egyik elnökhelyettesi posztot tölti be. A másik helyettes Magyarics Tamás korábbi dublini nagykövet – ezt megelőzően a PADS kuratóriumában volt helye.

A kuratórium tagjai között van az MKB-s Balog Ádám, Lentner Csaba, a kéthavonta megjelenő Polgári Szemle társadalmi-gazdasági folyóirat főszerkesztője, Ailer Piroska, aki tavaly decemberben vehette át a Pallas Athéné Egyetem rektori kinevezését Áder Jánostól. Az utolsó tag a grémiumban Csuhaj-Varju Imre, ő pedig a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mindannyian érintettek voltak valamely másik Pallas Athéné alapítványban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.