Meghalt a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át CT-re

Nagymamája szerint az orvosok 16 napot küzdöttek a gyermek életéért.

MN
2017. 07. 13. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meghalt az a kislány, akit nyitott mellkassal szállítottak át a gyermekszívklinikáról a Heim Pál Gyermekkórházba, mert előbbiben nem volt CT – írja a HVG.hu. A halálhírt a kislány nagymamája közölte a Klubrádió betelefonálós műsorában.

A gyermeket múlt péntek délelőtt szállították át, és este 21 órára meghalt. A nagymama elmondása szerint az orvosok 16 napot küzdöttek a kislány életéért.

A nagymama már korábban is telefonált a Klubrádiónak, ennek nyomán derült ki, hogy az Országos Kardiológiai Intézetben nincs CT illetve MR, ezért a gyerekeket a Heim Pál Gyermekkórházba, a felnőtteket az István-kórházba szállítják át. Az intézet főigazgatója az RTL Klubnak azt mondta, hetente 8-10 alkalommal fordul elő, hogy műtét előtt másik kórházba kell menniük a betegeknek a gépek hiánya miatt. Rendszeresen kértek pénzt a műszerekre, hogy házon belül is el tudják végezni a vizsgálatokat, de eddig nem kaptak. Balog Zoltán azt ígérte, jövőre mindenképpen kap CT-t a Kardiológiai Intézet, vagyis az a kórház is, ahol a legkomolyabb szívműtéteket végzik az országban – idézi fel a HVG.hu.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-nek korábban azt mondta, nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-, MR-berendezések számát tekintve: míg 2010-ben 30 MR volt használatban, mára 65 van, 117 százalékkal, több mint a duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR-eszközök száma.

Hozzátette, CT-berendezésből 2010-ben még csak 73, mára már 104 darab, 42 százalékkal több található az országban, vagyis számszerűen is kimutatható, hogy a gyógyítás feltételei érezhetően javultak Magyarországon – ráadásul másfél évvel ezelőtt a kormány 50 milliárd forintot fordított az állami intézményekben működő képalkotó diagnosztikai eszközök fejlesztésére, és a következő években is újabb beszerzések várhatók.

„Ma azok a politikusok keveslik ezt a növekedést, akik kórházfejlesztések helyett vizitdíjjal és kórházi napidíjjal akarták megsarcolni a betegeket” – vélekedett az államtitkár.

Balog Zoltán miniszter pedig kedden este az ATV-ben azt mondta, lehet, hogy a betegeket időnként nyitott mellkassal kell átszállítani egy másik kórházba CT-vizsgálatra, de korábban a másikban sem volt CT, most legalább már van. Megismételte, hogy az egészségügyet álhírekkel támadják: mindenki csak azt szajkózza, hogy melyik intézményben nincsen CT, miközben mostanra kétszer annyiban van, mint ahányban korábban volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.