Meglepte a magyar hatóságokat az új diplomáciai rendszám

A leolvasórendszereket fel kell készíteni az eddigi hat helyett a nyolc karakterre.

MN
2017. 07. 13. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új rendszámokat kaptak a magyarországi diplomáciai testületek autói. Noha az eddigi hat- helyett nyolckarakteres táblák bevezetését már tavasszal bejelentették, mégis sikerült meglepni vele a rendszámok regisztrációjával, figyelésével foglalkozó rendszereket, sőt a rendőröket is – írja a 24.hu.

A váltással megszűnnek az eddigi DT-s kék rendszámok, helyettük CD lesz a diplomata autók általános betűjele. A számozáson pedig akkorát újítottak, hogy az teljesen eltérő lett a magyar formátumtól.

A portál úgy tudja, hivatalos értesítés nem érkezett a rendszámok kiadása előtt az autópálya-kezelőhöz, ezért ott a diplomáciai testületek jelezéseiből tudták meg, hogy új típusú rendszámaik miatt fel kell készíteni a leolvasó rendszert a nyolc karakterre. A 24.hu szerint elképzelhető, hogy parkolókban és más leolvasó rendszerek esetén is lesz fennakadás, ráadásul a rendőrséget sem tájékoztatták, így több esetben tanácstalanul szembesültek az utcán a nyolckarakteres rendszámokkal.

A kétszer hármas számcsoport első része az országokat jelöli. A 001-et a Vatikán kapta meg az Egyesült Államok helyett. A kiosztás a diplomáciai kapcsolatfelvétel időpontja alapján készült. A második számcsoportból azt lehet kiolvasni, hogy a diplomaták, családtagjaik, a külképviseletek technikai személyzete vagy diplomáciai mentességet nem élvező külföldiek használatában van-e az autó.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.