Mengyi-ügy: „Voldemort” nem is látta a Harry Pottert?

Ügyvédje szerint a nyomozás szabálytalan volt, és Mengyi csak munkahelyeket akart teremteni.

MN
2017. 07. 14. 5:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyomozás szabálytalan volt, Mengyi Roland pedig csak munkahelyeket akart teremteni – mondta Mengyi ügyvédje a Hír TV Egyenesen című műsorában.

Futó Barnabás közölte, hogy gyakorlatilag két bűncselekménnyel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség védencét és hat társát. „Az egyik befolyással üzérkedés, a másik pedig költségvetési csalásnak a kísérlete. Röviden arról szól a dolog, hogy egy pályázatot írtak ki, az ügyészség szerint ezt a védencem hatására tette meg annak idején az eljáró szerv. Ezt a bizonyos pályázatot, illetve ez alapján a szövetkezetek hálózatosítását úgy akarták volna megoldani a vádlottak, hogy gyakorlatilag fiktív munkákat végeztek volna el, és ezért a pénzt pedig ők szerezték volna meg – ez röviden, tömören az ügy” – fejtette ki.

Az ügyészség szerint a fent leírtak kimerítik a költségvetési csalás és a befolyással üzérkedés fogalmát. „Álláspontunk szerint több sebből vérzik ez a dolog. Nem akarok nagyon szakmázni vagy jogászkodni, de szerintem költségvetési csalás azzal, hogy valaki benyújt egy pályázatot, ami utána nem nyert, ez maximum az előkészülete lehet, ami nem büntetendő költségvetési csalásként. Még a kísérlet sem lehetséges, tehát álláspontom szerint nem bűncselekmény” – jelentette ki.

Hozzátette, meglepő volt a második körös vallomástétel, ugyanis az első vallomástételkor minden vádlott tagadott, a másodiknál azonban néhányan együttműködést ajánlottak cserébe a szabadlábra helyezésükért. Futó Barnabás elmondása szerint ezek a vádlottak kevesebb időt töltöttek előzetesben, vagy házi őrizetbe helyezték őket, míg azokat, akik tartották magukat az elsőként elmondottakhoz, hónapokig voltak rácsok mögött és szigorúbb ítéleteket rónának rájuk.

Az ügyvéd szerint Mengyi csak munkahelyeket szeretett volna teremteni az őt megválasztó körzet lakóinak, nem akart senkit megvesztegetni és nem kapott semmiféle pénzt.

Futó Barnabás azt mondta, annak idején egy újságíró úgy hozta le mindezt, hogy megszerezte a nyomozati iratokat. Azt írta, Mengyi saját magát Voldemortnak akarta hívatni, és ötmillió forintot kért. „Még a vádiratban sincs ilyen” – közölte, és kiemelte, az ügyfele még a filmet se látta.

Futó Barnabás szerint szabálytalan a nyomozás, mert a kecskeméti NAV nem nyomozhatott volna az ügyben, mivel egy országgyűlési képviselő is érintett, át kellett volna adniuk a Központi Nyomozó Főügyészségnek – hangzott el a Hír TV műsorában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.