MSZP-s harc: Molnár Zsolt engedett

Csaknem két órán keresztül tárgyaltak Botkával, a pártból való kizárás nem került szóba.

Katona Mariann
2017. 07. 31. 18:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, az elmúlt héten az MSZP-n belül kibontakozott, Botka László és Molnár Zsolt közötti párharc végül úgy ér véget, hogy utóbbi politikus enged. Legalábbis erre lehet következtetni abból, ahogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje, illetve elnökségi tagja nyilatkoztak, miután Szegeden csaknem két órán keresztül tárgyaltak zárt ajtók mögött. A kettejük konfliktusát kirobbantó kérdés, vagyis Gyurcsány Ferenc esetleges szerepe egy baloldali összefogásban viszont ezzel biztosan nem oldódott meg.

A mostani vita azzal kezdődött, hogy az MSZP májusi kongresszusán egyhangúlag elfogadták Botka László programját, amely tartalmazta, hogy „a 2010-es kudarc főszereplőinek, a Fideszt kétharmados győzelemhez juttató politika megtestesítőinek háttérbe kell vonulniuk”. Ennek ellenére az utóbbi időszakban Molnár Zsolt nyíltan kimondta, hogy a kormányváltás érdekében nem lehet megkerülni Gyurcsány Ferencet, ráadásul a szövetségi politikáról majd csak a választmány hivatott dönteni. Botka László is a nyilvánosságot választotta, hogy erre válaszoljon, a 168 Órának adott interjújában egyszerűen árulónak nevezte az ellenvéleményt megfogalmazó politikustársát.

A találkozó után Botka László úgy nyilatkozott, hogy Molnár Zsolt ezután „teljes mellszélességgel” kiáll az elfogadott – vagyis a szegedi polgármester által meghatározott – szövetségi politika mellett. Molnár Zsolt is azt hangsúlyozta, hogy együtt fognak dolgozni Orbán Viktor rendszerének leváltásáért, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc esetleges szerepével kapcsolatban már nem volt ennyire egyértelmű. Kérdésünkre azt mondta, hogy a véleményét a jövőben a szocialista párt belső testületei előtt fogja képviselni. Azt mindketten megerősítették, hogy Molnár Zsolt ezután elsősorban a szakmai feladataira koncentrál, és ki fog dolgozni egy nemzetbiztonsági stratégiát pártja számára, a vitákat pedig nem a nyilvánosság előtt fogják lefolytatni.

Az mindenesetre biztos, hogy az alapvető konfliktus ezzel nem oldódott meg. Habár Botka László kiáll amellett, hogy a Demokratikus Koalícióra szükségük van, de Gyurcsány Ferencre nem, az MSZP-n belül általános hozzáállás, hogy ez így ebben a formában nem valósítható meg. Ráadásul több forrásunk is úgy vélekedik, Botka László stratégiája egyszerűen nem működik, hiszen a számok is mutatják, hogy a szocialista párt támogatottsága az elmúlt nyolc hónapban egyáltalán nem nőtt. Sokak szerint őszig van ideje a miniszterelnök-jelöltnek változtatni az irányon, különben a biztos bukás felé rohannak.

Korábban a Népszava arról írt, hogy kedden Molnár Gyula pártelnök fogadja Botka Lászlót és Molnár Zsoltot. Ezt azonban lapunknak nem erősítették meg, így csak annyi látszik biztosnak, hogy az eredetileg tervezett csütörtök helyett kedden délután ül össze a szocialista pártot a kampányban irányító országos választási bizottság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.