Nem az ár számít, ha a Valtonról van szó

Az egyik legdrágább ajánlatot adta a Fidesz kedvenc biztonsági cége.

Jandó Zoltán
2017. 07. 04. 8:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár több induló is kedvezőbb árajánlatot adott be, így is a Fidesz kedvenc biztonsági cége őrizheti a Nemzeti Sportközpontok létesítményeit. A sajtóhírek szerint több kormánypárti politikussal is jó kapcsolatot ápoló Varga Lajos cége, a Valton-Sec Kft. ezúttal konzorciumban, a Target Group Facility Management Zrt.-vel közösen húzta be a megbízást.

A Nemzeti Sportközpontok még év elején írt ki közbeszerzést: hét településen összesen több mint húsz épület biztosítására 27 embert kértek. A felhívásra hat ajánlat érkezett, ezek közül azonban egyet érvénytelennek minősített a kiíró, mivel a 25 milliós árat túl alacsonynak ítélték meg. A többiekhez képest ez valóban így volt: a második legolcsóbb is jó harminc százalékkal többet kért volna. Ez azonban még mindig nem a Valton, ők ugyanis – ha az érvénytelen ajánlatot is figyelembe vesszük – csak a negyedik legalacsonyabb árajánlatot adták, és az ebben a rangsorban ötödik helyen végző pályázót is mindössze 39 forinttal előzték meg.

Az ár azonban csak hatvan százalékban számított bele a döntésbe, az értékelésnél adott pontszám maradék negyven százaléka különböző, elég szubjektívnek tűnő tényezőkből jött össze. A „személy és vagyonőrök ellenőrzésére alkalmazni kívánt módszerek és műszaki megoldások”, illetve a „toborzási, kiválasztási, felkészítési és munkába állítási folyamat” kidolgozottságában pedig a Valton és partnere verhetetlennek bizonyult. Olyannyira, hogy ezekre majdnem kétszer annyi pontot kaptak, mint a második legjobb, és durván ötször annyit, mint a legalacsonyabb érvényes árajánlattal pályázó konkurens. Így hiába lett volna ez utóbbi 2,6 millióval olcsóbb, végül 35,2 millió forintért Varga Lajos cége őrizheti a sportlétesítményeket.

Bár a Valton főként az állami ünnepségek biztosításával szerzett nevet magának, mostanra a sport területén is komoly referenciákat tudnak felmutatni. A vizes világbajnokságon például lényegében az összes őrzés-védelmi feladatot ők kapták. A Duna Aréna teljes körű vagyonvédelmét 244 millióért, az eseményhez köthető biztonsági szolgáltatásokat 1,1 milliárdért látja el a cég. Emellett ők védik a szervező vállalatot, a Bp2017 Kft.-t is, így összesen 1,4 milliárd forintot kaszálnak a vb-n.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.