Nem szabad felülni az etikus hekkerek provokációinak

Helyesen járt el a T-Systems, a BKK-t figyelmeztető kamaszt meg kell büntetni.

Lakner Dávid
2017. 07. 21. 13:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztelt Budapesti Közlekedési Központ!

Mindenekelőtt szeretnék köszönetet mondani az önöknek elektronikus jegyvásárlási rendszert fejlesztő T-Systems éberségéért. A napokban értesültem róla, hogy egy önmagát etikus hekkernek valló, a fővárostól háromszáz kilométerre élő fiatal ötven forintért próbált magának budapesti bérletet venni. Mindez több szempontból is abszurd. Először is ha Trócsányi László igazságügyi minisztert megkérdeznénk, valószínűleg elmondaná: a jog nem ismer olyat, hogy etikus hekker. Ahogy önök sem: mint a 444-nek is jelezték, nem etikus hekkerek megbízásával ellenőrizték a netes értékesítési felület informatikai biztonságát. Ami érthető is, hiszen bár a főpolgármester-helyettes nemrég kibertámadásokat emlegetett, ahogy Dabóczi Kálmán BKK-vezér is mondta, „a rendszer működik, fejlődik, a biztonsági szint pedig sokkal nagyobb, mint a kezdetekkor”. Miért kéne hát bármilyen etikus hekkert is bevetni? Lám, a háromszáz kilométerről kibertámadást intéző kamasz sem rejtőzhetett el.

###HIRDETES###

Mit sem változtat ezen, hogy a tizennyolc éves fiatal rögtön levélben jelezte önöknek a hibát. Jelezte? Eldicsekedett vele, egyenesen köszönetet várt! Nem kell ahhoz Németh Szilárdnak lennünk, hogy tudjuk, ez bizony provokáció. Még csak most érettségizett, aztán már jobban tudná?

Nem kellene a Ripostnak egy kicsit körbeszaglásznia, nem posztolt-e 2012-ben valami kellemetlen dolgot? Meleg-, heteró- és sugar-daddy-társkeresők már át lettek pörgetve?

Aztán az is provokációgyanús, hogy ötven forintot próbált fizetni a tízezres bérletért. Mindenki tudja, hogy ez épp ötven forinttal több, mint amennyiért sokan nap mint nap utaznak a lerobbant metrópótló buszt pótló busszal, amikor épp nincs vizes vébé. Persze ők sem maradhatnak büntetlenül. Az 1-es villamoson magam is megnyugodva nézem kétnaponta, hogyan büntetnek az ellenőrök egy-egy jegy nélkül utazó fiatal lányt, majd menekülnek a szerelvény végébe, mikor egy kigyúrt fazon nem kíván bérletet felmutatni.

Nagyon helyes hát, hogy a működő, fejlődő, sokkal jobb biztonsági rendszert kijátszani próbáló etikátlan hekkert a T-Systems gyorsan feljelentette, majd az éjjel ki is szálltak a rendőrök. A gyors munka elismerésre méltó, ilyen hamar a miniszoknyában sétálgató szaúdi nőt sem fogták el. Igaz, őt nem biztos, hogy éjjel vitték el, és vádemelés nélkül el is engedték már. Állítólag szaúdi emberijog-védők már tervezgetik is a petíciózást a BKK-rendszert kijátszó fiatalért. Nem lepődnék meg, a Soros-hálózat csápjai mindenhová elérnek.

Most persze a mindig fanyalgó újságírók majd önökön vernék el a port, de emiatt nem kell aggódniuk. Ha sokat balhéznak, majd kapnak a nyakukba egy lex etikus hekkert, és szankcionálni fogják az etikushekker-bűnözés nyilvános propagálását és-vagy tagadását is. Kérem, semmiképp ne engedjenek a felforgatóknak, akik most egy 18 éves, Budapesttől háromszáz kilométerre élő kamaszt használnának fel.

Köszönettel,
egy bérlettulajdonos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.