Nincs járvány a fővárosi Honvédkórház babái között

Egy koraszülött baba halt meg a kórokozó miatt, a szülők az intézményt hibáztatják. Nyomoz a rendőrség.

Kuslits Szonja
2017. 07. 11. 17:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi vizsgálatok megállapították, hogy nincs kimutatható MRSA-, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló fertőzés a fővárosi Honvédkórház újszülöttjei körében, az orvosok és a nővérek eredményei is negatívak – tudta meg a Magyar Nemzet az intézmény egyik dolgozójától. A fertőzés jelenlétét azért vizsgálta a járványügy, mert az RTL Klub hétfőn este arról számolt be: mindössze néhány naposan meghalt egy koraszülött baba a Honvédkórházban, mert MRSA-baktériummal fertőződött meg. A szülők az intézményt hibáztatják, szerintük egy másik újszülött is elhunyt a fertőzés miatt, és több baba is érintett az ügyben. Ezt egyébként kórházi forrásunk nem erősítette meg. Szerinte egyetlen újszülött volt érintett a fertőzésben, akit az orvosok nem tudtak megmenteni. Neki a betegségtől függetlenül sem voltak jók az esélyei, hiszen a 30. hétre, körülbelül 600 grammal született, és közel 6 héttel volt elmaradva azonos korú társaihoz képest a fejlődésben.

Az elhunyt baba szülei arról beszéltek a kereskedelmi csatornának: a negyedik napon az újszülött állapota romlani kezdett, belázasodott, légzéskimaradása volt, az orvosok ezért antibiotikumot adtak neki. De nem használt, a laborvizsgálat pedig pozitív lett, MRSA jelenlétét mutatta ki. Ekkor a babát elkülönítették, kezelni próbálták, de nyolcnaposan elhunyt, vélhetőleg a fertőzés miatt. Janklovics Tibor kártérítési ügyekkel foglalkozó ügyvéd lapunknak nyilatkozva úgy vélte, a kórház felelőssége a gyerek halála, hiszen végig az intézményben állt kezelés alatt. Az ügyben egyébként a terézvárosi rendőrség nyomozást is indított.

Szabó Miklós, az Egészségügyi Szakmai Kollégium neonatológia tagozatának vezetője a Magyar Nemzet érdeklődésére elmondta: léteznek úgynevezett korai kezdetű újszülöttfertőzések, amikor a tünetek és a laboratóriumi eltérések az első 72 órában jelentkeznek. Ilyenkor általában az akár tünetmentes édesanyától származik a fertőzés, ő közvetíti a kórokozót. Amennyiben 72 óra után mutatkoznak a fertőzés tünetei, vagy akkor azonosítja a laborvizsgálat, késői kezdetű fertőzésről van szó. Ha a baba ilyenkor még a kórházban van, akkor az ottani környezetétől, a személyzettől vagy akár a szülőktől is elkaphatja a fertőzést. Az orvos elmondta, minél korábban látja meg a napvilágot a baba, annál kisebbek az életesélyei, és a 28. hét előtt meredeken csökkennek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.