Nyolcmillióért ad tanácsot Puch az MSZP-nek

A volt pénztárnoktól százezrekért béreltek irodákat Mesterházy Attilának, Tóbiás Józsefnek.

Katona Mariann
2017. 07. 07. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párt volt pénztárnoka, Puch László cége ad tanácsokat az MSZP-nek. A frakció még év elején kötött szerződést a Hungaroholding Zrt.-vel, ennek értelmében közel 8,4 millió forintot fizetnek gazdaságpolitikai javaslatokért (a szerződéseket mutató adatbázisban Hungaroholding Kft. szerepel, de ez minden bizonnyal elütés). A kontraktust az MSZP részéről Tóth Bertalan frakcióvezető írta alá; közbeszerzésre nem került sor, mivel a tranzakciót a törvény hatálya alóli kivételnek minősítették.

A Hungaroholding Zrt. pedig a Puch család érdekeltsége. A társaság 2016. végi beszámolója szerint a részvények közel 18 százaléka Puch László lányának, Eszternek a kezében van, míg a többségi tulajdonos a Horizont Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe, ami magának a volt pénztárnoknak a vállalkozása. Utóbbi ausztriai társaság volt az, amely tavaly decemberben megvásárolta a Népszavát, a Vasárnapi Híreket és a Geomédia kiadót is. A Hungaroholding számára a mostani bő nyolcmilliós megbízás elég jelentős tételnek számít, 2015-ben ugyanis a cég teljes éves árbevétele nem volt ennyi, és tavaly is csak 17 milliós forgalmat realizáltak.

Ez egyébként nem az első olyan megbízás, amit Puchék kapnak az MSZP-től. Az elmúlt években több prominens politikusnak is béreltek irodát az egykori pénztárnok valamely érdekeltségétől. Mesterházy Attilának először csak négy hónapra vettek ki egy ingatlant a Horizont Zrt.-től havi 83 ezerért 2015 végén, ezután (vagy a dátumok alapján úgy tűnik, hogy már ezzel átfedésben) viszont egy határozatlan idejű szerződést is kötöttek, amelynek értelmében már több mint 190 ezret fizettek a cégnek. A kontraktust 2016-ban aztán megörökölte a Horizont Handels und Industrie AG Magyarországi Fióktelepe. Ugyanez volt a recept a párt korábbi elnöke, Tóbiás József esetében is: neki szintén 2015 végétől bérelnek ingatlant havonta 174 ezer forintért először a Horizont Zrt.-től, majd az osztrák cég itteni érdekeltségétől.

A mostani tanácsadói szerződés is arra utal, hogy Puch Lászlónak még mindig elég erős befolyása van az MSZP-ben, ez pedig a belharcokban is kitűnik. A Heti Válasz épp csütörtöki számában írt arról, hogy a párton belül elmérgesedett a viszony két klikk között, amelyek közül az egyik csoportot Botka László miniszterelnök-jelölt hívei adják, a másikat viszont épp a korábbi pénztárnok neve fémjelzi.

Bár értesüléseink szerint kettőnél több érdekcsoport van az MSZP-n belül, a konfliktus azonban valóban fennáll. A Vasárnapi Hírekben – amint erre a hetilap cikke is felhívta a figyelmet – lényegében meg is üzenték Botka Lászlónak, hogy ha őszig nem mozdít meg jelentős, ma még bizonytalan választói rétegeket, akkor „a vezérkarral egyeztetett stratégia szerint lesz kénytelen repülni”.

Ezzel párhuzamosan Botka hívei azzal vádolják Puchot, hogy elvtelen alkut kötött a Fidesszel, aminek bizonyítéka, hogy a kormány április óta listaáron több mint kétszázmillió forintért hirdetett lapjaiban. Erről korábban Puch a Magyar Nemzetnek azt mondta: a legnagyobb példányszámú heti- és napilap miért ne kaphatna hirdetést?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.