Orbán: Az EU-nak nem bírálnia kellene Izraelt, hanem együttműködni vele

Netanjahu meghívta a V4-ek vezetőit Izraelbe, miután mind egyetértettek a határvédelem fontosságában.

MN
2017. 07. 19. 10:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU-nak értékelnie kellene azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében – jelentett ki szerdán Orbán Viktor miniszterelnök, miután a visegrádi országok kormányfői Budapesten találkoztak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Orbán szerint az Európai Unió és Izrael kapcsolatai jelenleg nem elég észszerűek, ezért javításra szorulnak. Izrael bírálata helyett az együttműködés előtt kellene kinyitni a kaput – mondta a magyar kormányfő, elmondása szerint Magyarország ebbe az irányba fog lépéseket tenni.

Benjamin Netanjahu megköszönte ezt a kijelentést, és viszonylag hosszan beszélt arról, hogy az EU-ból sokkal több bírálatot kapnak, mint a világ más részeiből, pedig Izrael a térségben a legerősebb demokrácia, az egyetlen nyugati ország, amely szembeszáll a militáns iszlamizmussal és az iszlamista terrorizmussal, és ahol védelmet élveznek a közel-keleti keresztények. Netanjahu meghívta a V4-ek vezetőit Izraelbe, amelyet ők elfogadtak, így azzal búcsúzott: „Jövőre találkozunk Jeruzsálemben!”

A magyar kormányfő azt is bejelentette, hogy közös V4–izraeli munkacsoportot hoznak létre a terrorizmus elleni küzdelem összehangolására, illetve a technológiai fejlesztésekre. A magyar miniszterelnök szerint az öt kormányfő egyetértett a határvédelem fontosságában, illetve abban, hogy terrorkockázatot vet fel az emberek kontroll nélküli áramlása.

Orbán Viktor a miniszterelnöki sajtónyilatkozatok után még egyszer megismételte: „Újra és újra kifejezzük elismerésünket Izraelnek mindazért, amit Európa biztonságáért is tesz.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.