Orbán és Karácsony feltört, Botka és Tarlós népszerűsége a mélybe zuhant

A Medián felmérése szerint egyre többen érzik úgy, hogy a kormány jó irányba viszi az országot.

Ficsor Benedek
2017. 07. 03. 20:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Medián június közepén felmérést készített a pártok és a politikusok népszerűségéről – írta meg az Index. Cikkükből kiderült, hogy a nőtt a Fidesz támogatottsága, a teljes szavazókorú lakosság 34 százaléka áll a kormánypárt mögött. Az MSZP 8 és 9 százalék között ingadozik, a Jobbik 13 százalékkal előzi őket, míg a DK és az LMP az 5 százalékos parlamenti küszöb környékén mozog. 

A pártrangsor alsó régiójában csupa 1 százalékos párt sorakozik. Az ellenzék szétforgácsoltsága elbizonytalanítja a szavazókat, a párt nélküliek egyharmadnyi aránya magasabb, mint az elmúlt másfél évben bármikor. A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya júniusban a magukat biztos szavazónak mondók körében is megugrott: az áprilisi 12-ről 19 százalékra.

Nőtt a kormány teljesítményével elégedettek és a „jó irányt” érzékelők aránya. A hangulatváltozás nagy vesztese az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László, akit az áprilisi felméréshez képest most már 8 százalékkal kevesebben látnának szívesen „fontos politikai szerepben”. Mindeközben a másik miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely április óta 8 százalékkal előretört, így már ő a legnépszerűbb ellenzéki politikus, igaz, pártja, a PM 1 százalék alatt maradt.

Karácsony mellett Orbán Viktor népszerűsége is jelentősen megnőtt, de Semjén Zsolt, Áder János és Fodor Gábor népszerűbb, mint áprilisban. Tarlós István főpolgármester ellenben vesztett vonzerejéből, népszerűsége 4 százalékot zuhant.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.