Orbán már most szavazásra buzdítja a kettős állampolgárokat

A miniszterelnök sorsfordító döntésekről írt, és a határon túliak mihamarabbi regisztrációját sürgeti.

Katona Mariann
2017. 07. 17. 20:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet írt Orbán Viktor miniszterelnök a határon túliaknak, legalábbis a HVG.hu és a 444.hu egy-egy olvasója is beszámolt erről. A kormányfő már most arra buzdít mindenkit, hogy vegyenek részt a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokon, ehhez pedig regisztráljanak. „Ahhoz, hogy ön is részt vehessen ezen a választáson, érdemes már most cselekednie” – írja Orbán Viktor arra kérve az érintetteket, hogy ha még nem regisztráltak, akkor tegyék meg.

A miniszterelnök néhány bekezdéses levelében ezúttal is felidézte, hogy a 2010-ben megalakult Országgyűlés egyik első döntése volt, hogy megadta a kettős állampolgárság lehetőségét a határon túli magyaroknak. „Hét éve létrejött az, amire majd száz évig vártunk” – fogalmazott, leszögezve, hogy a határokon átívelő nemzetegyesítés nem csak egy gesztus, egy megkésett jóvátétel, sokkal inkább „mindennapi cselekvés, hogy közösen alakíthassuk a sorsunkat”.

A migrációt mint állandó kormányzati témát ezúttal konkrétan nem említette, csak annyit írt, hogy Magyarországon sorsfordító döntéseket kell meghozni, a tét, hogy „tudjuk-e tovább javítani életkörülményeinket, meg tudjuk-e védeni kultúránkat, és meg tudjuk-e erősíteni biztonságukat”.

A kettős állampolgárok jövőre is úgy tudnak majd részt venni a választáson, ha előtte regisztrálták magukat, így lehetőségük nyílik levélben szavazni. Ezzel szemben a külföldre vándorolt magyaroknak, akiknek van itthon állandó lakcímük, ez a lehetőség nem áll fenn. Az ellenzék állandó kritikája, hogy nekik személyesen kell leadniuk a voksukat akár úgy is, hogy több száz kilométert utaznak a szavazóhelyiségig.

A Fidesz nem véletlenül buzdít szavazásra a határon túliak körében, 2014-ben a 128 ezer érvényes voksból a párt kapott 122 ezret.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.