„Orbán Viktor legkevésbé sem a jövő” – reagáltak a pártok

Kemény szavakkal minősítették a miniszterelnök előadását.

MN
2017. 07. 22. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa fontosságáról, a határok védelméről, Soros Györgyről és a közelgő választásról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban. Az ellenzéki pártok szinte azonnal reagáltak az elhangzottakra.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Botka László közölte: a 2018-as választások tétje az, hogy Orbán Viktorra vagy Európára szavaznak-e a magyarok. A szocialista politikus úgy fogalmazott, a jövő évi voksolás tétje, hogy Magyarország Oroszországhoz vagy Európához akar-e tartozni, továbbá az is, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra vagy egy egyenlőségre és igazságos, épülő jövőre szavaznak.

Orbán Viktor célja, hogy szembeállítsa Magyarországot és a magyarokat Európával, ehhez felhasználva a visegrádi négyeket is – fejtette ki Botka László, hozzátéve, sikeres Európa nélkül nincsen sikeres Magyarország sem.

Kiemelte, hogy a baloldal szerint is meg kell védeni Magyarországot, amelynek legfőbb problémája a történelmi léptékű kivándorlás, amiért szerinte Orbán Viktor politikája felelős.

A magyar történelem egyik legnagyobb exodusa elé nézünk, ha nem sikerül megváltoztatni a Fidesz–KDNP csupán a vagyonosoknak, jómódúaknak kedvező gazdaságpolitikáját – írta Botka László.

Az MSZP olyan országot szeretne, ahol nemcsak a kiválasztott keveseknek, hanem mindenkinek van esélye a továbblépésre, ahol nem zárják el a társadalom kétharmada elől a boldogulás lehetőségét – közölte az MSZP kormányfőjelöltje, aki szerint, ha 2018-ban minden elégedetlen elmegy szavazni, akkor kormányváltás lesz.

Az LMP társelnöke, Szél Bernadett közleményben reagált arra, hogy a magyar miniszterelnök azzal zárta előadását, „mi vagyunk Európa jövője”.

A Fidesz kormányzása alatt nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága, megroggyant hagyományos, stabil nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt – fogalmazott Szél Bernadett.

„Orbán Viktor legkevésbé sem a jövő: a Fidesz, a rendszerváltás óta regnáló kormányokkal együtt a múlt részei, akikre nincs szüksége a megújuló Magyarországnak. Az LMP valós alternatívát kínál minden magyar embernek, aki megújulást és végre tisztességes kormányzást akar Magyarországon. A 2018-as választáson egyértelművé tesszük, hogy a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja” – fűzte hozzá.

„Orbán Viktor mai tusnádfürdői beszédében nem volt egy olyan bekezdés, amelyben ne hazudott volna. A hétköznapi magyarok problémái immár egyáltalán nem érdeklik a miniszterelnököt, csak folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki nem a Fidesz szavazója” – fogalmazott közleményében az Együtt elnöke, Juhász Péter.

Úgy véli, egy keletre tartó, gyengülő, mindenkivel összevesző Magyarország jelenéről és jövőjéről beszélt a miniszterelnök Tusnádfüdőn. „Orbán Viktor fél a modern, szabad és fejlődő világtól, ezért nem tud semmi újat mondani, és immár harmadik éve csak és kizárólag ugyanazon kirekesztő, Nyugat-ellenes és szabadságkorlátozó butaságokat szajkózza. Magyarország elveszíti jövőjét, ha az orbáni úton megy tovább. Nem felvirágzás történik, végképp nem egy új aranykor kapujában vagyunk Trianon után lassan egy évszázaddal, hanem a szétesés, nevetségessé válás és lecsúszás vár hazánk polgárainkra” – közölte.

Hozzátette, „a szabadságkorlátozó Orbán-rezsim folyamatos harcot hirdet mindenki ellen, aki tőle független, ezt a harcot fogja folytatni a Fidesz a jövőben is a média szabadsága és az európai magyar polgárok szabadsága ellen”.

„Hazudott az Európai Unióról, hazudott a lengyelekről, hazudott a visegrádi négyekről, hazudott a magyarok Európa-párti meggyőződésének erejéről, hazudott Soros Györgyről, hazudott a menekültválságról, és ami legfontosabb: hazudott Magyarországról is. A hétköznapi magyarok problémái immár egyáltalán nem érdeklik Orbán Viktort. Nem beszélt a széteső egészségügyről, nem beszélt a Fidesz által államosított oktatási rendszerről. És amikor közös hazánkról beszélt, akkor demográfiai előrelépést hazudott, pedig valójában csak szétesik ez az ország, és mindenki, aki bír, elvándorol a vidéki országrészekről, mert sem munkát, sem biztonságot, sem jövőt nem remél immár 7 év fideszes kormányzás után” – jelentette ki.

Juhász Péter kitért arra is, hogy véleménye szerint Orbán Viktornak ismét nem volt egyetlenegy megértő, befogadó, nyitott mondata azon, határainkon belül vagy kívül élő magyar honfitársaihoz, akik nem pontosan úgy gondolkodnak a világról, mint ő. Pedig fontos volna hallani a mindenkori magyar miniszterelnököt arról, hogy mit gondol a multietnikus közegben élő, vegyes identitású magyarokról, hogyan áll a Fidesz a fejlődő Erdélyben újabb és újabb innovációkat létrehozó magyar vállalkozók sikereihez, és mit gondol a magyar identitás megerősítésének nem jobboldali, nem populista megoldásairól – közölte, hozzátéve, Orbán magának és magában beszélt ma ismét, senki másra nem kíváncsi önmagán kívül.

„Az Együttnek mint liberális meggyőződést valló politikai közösségnek külön vissza kell utasítania Orbán Viktor szavait, amelyben Európa kereszténytelenítéséről beszélt, és ebben mások mellett a liberálisok felelősségéről hazudott. Az elmúlt harminc éven Magyarországon csak egyetlenegy kormánypárt volt, amely keresztény felekezeteket számolt fel törvényi erővel, és ez Orbán Viktor kormánya volt. Egy szabad országban egyaránt biztosítani kell a vallásgyakorlás szabadságát és az állami intézmények világnézeti elfogulatlanságát – az Együtt ebben hisz” – írta a párt elnöke.

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, Nagy-Huszein Tibor pedig az MTI beszámolója szerint sajtótájékoztatón közölte: a DK szerint Orbán Viktor miniszterelnök teljesen elvesztette kapcsolatát a magyar valósággal, és rabja lett a saját propagandájának.

Mint mondta, semmit nem lehetett megtudni a beszédből arról, hogy mik az ország valós problémái, hogy miért megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogy miért Magyarországon az egyik legalacsonyabb a fizetés az unióban. Ehelyett az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor összeesküvés-elméleteket mondott az unióval kapcsolatban, és olyan szövetségekről beszélt, amelyek az unióval ellentétesek, így felmerülhet, hogy mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből.

Nagy-Huszein Tibor elmondta, Orbán Viktor szerint nem erős ország az, amelyik nem a saját pénzéből él, ehhez képest az Orbán-kormány „egy buszmegállót sem” épített az unió pénze nélkül. Hangsúlyozta: az országnak 2018-ban két választási lehetősége lesz, Orbán Viktor vagy az Európai Unió. A DK hisz egy olyan európai egyesült államokban, amelyben Magyarország egyenrangú partnerként tud részt venni.

Jobbik elnöke, Vona Gábor közleményben azt írta, a józan ész helyett rögeszmék irányítják Magyarországot. „Orbán Viktort ismét bebizonyította, tisztességes bérek és nyugdíjak, modern egészségügy és oktatás helyett csak egy valamit tud adni a népnek: ellenségképet” – fűzte hozzá.

Közölte, hogy a magyaroknak elegük van az állandó háborúskodásból, a hatalmi arroganciából, a korrupcióból. „Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ehhez pedig erős határőrségre, nyugati bérekre, színvonalas egészségügyre, modern oktatásra, de legfőképp tisztességes kormányra, amely a szocialista helytartók és a fideszes oligarchák helyett a nép pártján áll” – írta. Kiemelte, hogy Orbán Viktor azonban továbbra sem képes az emberek valódi problémáival foglalkozni, helyette a saját démonaival küzd. „Nem az ország sorsáért, hanem a saját hatalmáért aggódik, ezért bukása szükségszerű, hogy Magyarország az orbáni rögeszmék helyett a józan ész útjára léphessen” – írta Vona Gábor.

A Jobbik elnöke kiemelte, „ennek érdekében a Jobbik-kormány 2018-tól felszámolja a rendszerszintűvé vált korrupciót, hogy jusson pénz bérekre, nyugdíjakra, egészségügyre és oktatásra. Magyarország a fokozódó nemzetközi elszigetelődés helyett a Jobbik által kiharcolt európai szintű bérunió révén egy új, igazságos és szolidáris Európa zászlóvivője lesz, ahol egyenlő munkáért egyenlő bér jár, és ahol végre mindenki a saját szülőföldjén boldogulhat. Mert csak az az ország lehet sikeres, amelyet nem elhagynak, hanem ahová visszaköltöznek a polgárai” – tette hozzá.

Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely közölte: Orbán Viktor nem külső erőkkel, hanem a saját népével áll harcban. „Ezt semmi sem mutatja jobban, mint hogy hajánál fogva rángatták azt a nőt, aki a közönség soraiban a Városliget beépítése, a paksi bővítés és a Római-partra tervezett mobilgát ellen akart tiltakozni. Elfogadhatatlan, hogy ismét erőszakban van része annak, aki hangot mer adni a kormánnyal ellentétes véleményének” – írta közleményben.

Hozzáfűzte, hogy a Párbeszéd korábban mindhárom kérdésben, népszavazáson akarta kikérni az emberek véleményét, de Orbán Viktor utasítására ezeket a választási bizottság, majd később a Kúria is ellehetetlenítette.

„A miniszterelnök és a kormány viselje el a jogos kritikát, és a fiatalok bántalmazása helyett állítsák le Paks II. építését, a Római-part árvízvédelmének durván környezetpusztító módon tervezett megvalósítását és a Városliget betondzsungellé változtatását” – írta Karácsony Gergely.

A Magyar Liberális Párt pedig azt írta, Orbán Viktor Európa-ellenes politikája súlyos károkat okoz hazánknak. „Magyarországra nem a menekültek, Soros György, Brüsszel és nem is a civilek jelentik az igazi veszélyt, hanem az uniós tagságunkat és a társadalmi békét egyszerre veszélyeztető, folyamatos gyűlöletkeltés. Orbán Viktor ahelyett, hogy az uniós együttműködést erősítené, és közös megoldásokat keresne a kontinens problémáira, a visegrádi országokat is arra használja fel, hogy gyengítse a közös Európát. A brexit után újabb Európa-ellenes frontot nyit, és ezzel tovább gyengíti az uniós közösséget” – közölték.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.